Ismeritek a core traininget?

Erősítsd meg a tartóizmaidat és szüntesd meg a hátfájásod!

2014/10/06

Az ülőmunkát és az aktív fizikai munkát végzők körében igen gyakori a hátfájás. Emellett a rossz testtartásnak is következménye lehet a derék-, hát- és csípő fájdalom. Ezeknek a problémáknak a csökkentésére, javítására kiváló edzésmódszer a core training, amivel rendkívül jól tudod fejleszteni a tartóizmaidat, és  ezáltal a többi szervre is pozitív hatást gyakorol.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértõje

 

Most azonban nézzük, mit is takar a core training edzés!

Ha lefordítjuk, már az elnevezésből is lehet következtetni arra, hogy valójában miről is „szól” ez a fajta tréning. A core szó jelentése nem más, mint központ, jelen esetben a test központjára utal, azaz a törzsizmok összességére.

A core training elsősorban arra fókuszál, hogy azokat az izomcsoportokat erősítse, melyek a gerinc és a csípő stabilizálásáért, a testtartásunk és ízületeink egészségéért felelnek.

Az edzés során a hátizom, és az egész törzsizom erősítése mellett egyaránt tudod edzeni a has, a váll, a medence és a csípőizmokat, továbbá a mély hátizmot is.

Ezeken kívül kiválóan fejleszti a hajlékonyságot, az egyensúlyérzéket, sőt a rövidülésre érzékeny izmokat is megnyújtja.

Rendszeres core trainingen való részvétel során hamar megtapasztalhatod pozitív hatásait. Csökkenni fognak a különböző fájdalmak (derék, hát, csípő, nyak tájékon), javul a testtartásod, stabilabb állóképességre tehetsz szert, és még a sérülések kockázatát is csökkenteni tudod az edzés által.

Az óra, mint minden más edzés is, a bemelegítéssel kezdődik, ami inkább dinamikus jellegű. Ezután következnek a különböző koordinációs törzsizom erősítő feladatok, egyensúlyfejlesztő és nyújtó gyakorlatok. Egyébként a nyújtás egész órán „jelen” van.

A gyakorlatok egyaránt történnek állva végezve és talajon elhelyezkedve, eszköz használattal és eszköz használat nélkül. Leggyakoribb kiegészítő eszközök: fit ball, soft ball, kézi súlyzó, gumiszalag, xco.

Nemre, korra való tekintet nélkül bárkinek ajánlott mozgásforma.

Hazánkban is egyre inkább népszerű, ezért ha kedvet kaptál, egy kis böngészés után találhatsz olyan edzőtermet, ahol kipróbálhatod.

core training

 

 

 

 

Hozzászólások