Ismét zárná határait az EU

A Schengeni egyezményt két évre is fellfüggeszthetik

2015/12/04

Kemény lépéssel akarják megszorongatni a menekültválságot tétován kezelő Görögországot. Az EU bel- és igazságügy miniszterei úgy hívnák fel a problémára a figyelmet, hogy ismét lezárnák a határokat az egyes tagállamok között.

Ma fogják megtárgyalni a luxemburgi soros elnökség új határzáró javaslatát, mert menekültügyben hatalmas hiányosságokat vélnek felfedezni a görög partokon. Az egyik legnagyobb gond, hogy egyszerűen nem ellenőrzik az ország határait átlépő idegeneket, a regisztrálásuk szóba se jön, és emiatt bárki, legyen ártatlan menekült vagy szökni próbáló bűnöző, gond nélkül végiggyalogolhat az országukon.

A rendkívüli helyzet akár két évig is lehetővé tenné a határkapuk lezárását. Hogy mivel is jár ez? Sokan emlékezhetünk az országok között órákig tekergő kocsisorokra, amikor csak pár méter választott el minket a szomszédainktól, de akár fél napokat is eltölthettünk a határátlépésig. Ez újra megtörténne, ha visszatér a szigorú útlevélellenőrzés az egyes tagországok között. Ha a miniszterek többsége azt mondja, hogy egyet értenek az ötlettel, akkor még felkészülési időre sincs szükség, mert azonnal visszatérne a régi rendszer.

image relative to illegal migration from africa to europe

A görögöknek annyit kéne tenniük a helyzet megelőzése érdekében, hogy elfogadják a feléjük nyújtott segítséget, azaz megengedik, hogy uniós határőrök százai helyezkedjenek el a külső határokon. Csak, hogy számokban is lássuk mekkora a rés a pajzson: idén 740 ezer menekült szivárgott be a görög partokon keresztül, s sokan Magyarországon keresztül folytatták útvonalukat.

Hozzászólások