Isteni házi kürtőskalács, sütőben sütve!

Akár vendégváráshoz is!

2015/02/02

Imádod a kürtőskalácsot, de eddig nem tudtad, hogy miképp készíthetnéd el? Íme egy isteni, házi recept, amelyből akár otthon, a konyhádban is kisütheted a kalácsod.

Hozzávalók: 3 darabhoz

– 35 dkg finomliszt

– 1 tojás

– 5 dkg olvasztott vaj

– kb. 1 dl langyos tej

– 2,5 dkg friss élesztő

– 2 evőkanál kristálycukor

– 1 evőkanál vanília aroma

– fél citrom reszelt héja és leve

– csipet só

– 1 tojássárgája

– 1 evőkanál tej

– 1 teáskanál kristálycukor

Traditional transylvanian desert

A hempergetéshez:

– 3 evőkanál kristálycukor

– 1 csomag vanília cukor

Elkészítés:

1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztben elkeverjük a 2 evőkanál cukrot és csipet sót, majd hozzáadjuk az 1 tojást, olvasztott vajat, a vanília aromát, a fél citrom levét és reszelt héját + a felfuttatott élesztőt és tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. (Lehet, hogy picit több langyos tej kell hozzá, mint 1 dl, ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől… akkor annyi langyos tejet adjunk még hozzá a végén, hogy jó puha, de ne ragacsos tésztát kapjunk.)

2. Az üres papírtörlő gurigákat becsomagoljuk alufóliába és bekenjük vékonyan mindenhol olajjal vagy olvasztott vajjal – félretesszük egy tálcára. (Nem kell nagyon beolajozni, hogy ne tocsogjon az olajban, elég tényleg csak vékonyan bekenni.)

Kurtos

3. A megkelt tésztát hosszú keskeny téglalappá nyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Ezeket a csíkokat feltekerjük a már elkészített gurigákra úgy, hogy a csíkok ne fedjék egymást, de ne is legyen közöttük rés. (Ha nincs akkora csíkunk, hogy elég legyen a gurigára, akkor nyugodtan összeragaszthatunk két csíkot, csak jól nyomkodjuk össze, hogy sütés közben ne nyíljon szét.) Ha feltekertük a gurigára, akkor picit meggördítjük a gyúrótáblán, hogy a tésztacsíkok szépen egymáshoz simuljanak és lelapuljanak kicsit.

4. A tojássárgát kissé felverjük a tejjel és cukorral, mellyel lekenjük kívül a tésztát, majd meghempergetjük a vanília cukor + cukor keverékében.

5. A állítva sütőpapíros tepsire tesszük, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)

6. Ha megsült a kalács, 1-2 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, majd óvatosan csúsztassuk le a gurigákról. …és lehet fogyasztani.

Hozzászólások