Itt a nyár!

29 fokos maximummal

2015/06/30

Kedden napközben szakadozik, csökken a felhőzet, és délutánra már országszerte végre elindul a nyár; túlnyomóan napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel.

Már csak néhol lehet jelentéktelen záporeső. Az északi, északnyugati szelet napközben több helyen élénk, zivatarban erős, esetleg viharos széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 29 fok között valószínű.

nyár1

Időjárási helyzet Európában

Vasárnap több mint 30 fokos különbség volt a csúcshőmérsékletben Európa északi és délnyugati határai között. Míg a Skandináv-félsziget északi részén csupán 10 fok közelében alakult a maximum-hőmérséklet, addig az Ibériai-félsziget középső és déli részén több helyen 40-42 fokos forróságról érkezett jelentés, sőt Cordobában 43,7 fokot regisztráltak. A kontinens legnagyobb részén viszonylag kiegyenlített a hőmérséklet, mérsékelten meleg az idő, általában 20 és 28 fokot mérnek a délutáni órákban, ennél melegebb elsősorban a mediterrán térségben és a Fekete-tengertől északkeletre fordul elő. A kontinens délnyugati és középső részén jellemzően anticiklon alakítja az időjárást, ezért ezeken a helyeken többnyire kevés a felhő, csak elvétve alakul ki zápor, zivatar. Ugyanakkor a Brit-szigetektől Skandinávia északi részéig, és a kontinens keleti határain frontok hatására gyakran felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, főként keleten heves zivatarok is kialakulnak. A Kárpát-medencébe eleinte nedvesebb, keddtől már egyre szárazabb és melegebb levegő áramlik, emiatt erősödik a nappali felmelegedés. (MTI)

Hozzászólások