Itt a válasz: ezért kényszerítette ránk Zuckerberg a Messengert

Kőkemény anyagi érdekek állnak a 'felhasználó barát' alkalmazás kötelező telepíttetése mögött

2014/11/07

Megtartotta a szavát Mark Zuckerberg, aki korábban ígéretet tett arra, hogy a legtöbb lájkot kapó kérdéseket megválaszolja a magyar idő szerint csütörtök éjszaka meg is tartott első online fórumán.

Nem nehéz kitalálni, hogy mi volt az első és legtöbbeket érdeklő kérdés: “Miért kényszerítesz minket a Facebook Messenger telepítésére?”

Mindannyian emlékszünk rá, hogy nem is olyan régen az iPhone-os és androidos Facebook alkalmazásokban kényszerültünk mindenképpen a Facebbooktól teljesen különálló Facebook Messenger app-ot használni – egyszer-kétszer még rákérdezett a “rendszer”, hogy szeretnénk-e alkalmazni, majd akár szerettük volna, akár nem, egyszerre csak kipenderített minket a levelezési rendszerből és a különálló Messengerben találtuk magunkat.

Korábban Mark Zuckerberg már tett rá utalást egy augusztusi pénzügyi beszámolóban – és mi is megírtuk korábban a témát -, hogy miért is olyan fontos nekik, hogy a Facebook Messenger önálló életet éljen és önálló app-ként működjön; igazán nem nehéz kitalálni: pénzt akar csinálni belőle.

475658731

A csütörtöki fórumon azért egy kissé árnyaltabban fogalmazott – próbálta úgy tálalni a dolgot, mintha a felhasználóknak kedveznének ezzel; azt mondta, hogy a Facebookon belül az üzenetek küldése mindig is egy kiemelt funkció volt a felhasználók szempontjából – akárcsak anno a mobil telefonok korában az SMS küldése. Ők pedig úgy látták, hogy sokkal bonyolultabb a folyamat, ha az üzenetek megnyitásához előbb be kell lépni a központi Facebook app-ba, megvárni a betöltődő tartalmakat, rálépni az üzenetek menüpontra és így – több lépés és idő elteltével – végre eljutni a leginkább használt funkcióhoz.

A Facebook első embere szerint a különálló Messenger alkalmazással a párbeszédek sokkal gyorsabbak, mintha egy nagy, bonyolult alkalmazás egyik része lenne csak az üzenetek elküldése. Ez tulajdonképpen igaz, hiszen így az alkalmazás csak egy-két feladatra fókuszál és önálló életet él. De azért ne felejtsük el, hogy semmi sem történik ok nélkül – mégpedig a tulajdonos jól felfogott anyagi érdeke nélkül – az önálló Messenger-rel ugyanis a jól előkészített üzleti tervek már régen megvannak, amelyről mi is írtunk korábban: ez pedig kőkeményen a bevételek növelése az alkalmazáson belül – mindenféle formában, amelyről majd szép fokozatosan tudomást fogunk szerezni. A pénzátutalási lehetőség még valószínűleg csak a kezdet lesz. (forrás: HVG)

Hozzászólások