Itt az első emberszállító drón

Mégis közel a repülő autók világa?

2016/01/07

Bemutatták az első emberszállító drónt: a nyolcpropelleres jármű kezelése ugyanolyan, mint a kisebb társaié, viszont sokkal veszélyesebb vele balesetezni. Az Ehang nevű cég irányítóközpontot is létre akar hozni.

received_2491012060986581

A vegasi CES 2016 technológiai szakkiállításon mutatták be az első olyan drónt, ami nem csak kisebb tárgyak szállítására alkalmas, hanem képes egy embert is magával vinni. Az Ehang nevű cég 184-re keresztelte el járművét, ami tulajdonképpen olyan, mint egy nagyon kicsi autó és egyelőre 97 kilogrammot tud elreptetni. 100 km/h-val képes száguldani és egyetlen töltéssel 16 km-t tud megtenni, valamint körülbelül 23 percet bír ki a levegőben, maximális repülési magassága pedig 3352 méter.

Az eszközbe kényelmes utazáshoz szükséges extrákat is szereltek: van benne klíma, olvasólámpa, egy hátizsáknak elegendő raktér és 4G-s sebességű internet is. Kinézetében hasonlít elődeihez és irányítani is ugyanúgy kell őket. A sofőrnek csak a leszállást és a felszállást kell megoldania, a jármű utána magától teszi meg a kijelölt utat. Tehát aki már letette a drón-pilóta jogosítványt, valószínűleg jól boldogulna a géppel.

Az Ehang videójából, és az egyre szaporodó drónfajták után úgy tűnik, hogyha beindulna a drónok felhasználása, akkor a Vissza a jövőbe című filmben látható futurisztikus világ légi forgalma is kialakulhatna. A cég komolyan gondolja a forgalmazást, mivel egy olyan irányítóközpontot akarnak létrehozni, amivel nyomon követhetik a 184-esek biztonságos közlekedését. A gép ára azonban 58-87 millió forint között fog mozogni, akinek futja rá, már idén szerezhet magának egyet.

Fotó: Ehang

Hozzászólások