Itt egy újabb zseniális képrejtvény!

Optikai csalódás kontra elmehatár

2016/02/24

Az optikai csalódások és képrejtvények mindig nagy népszerűségnek örvendenek az internetezők körében. Legutóbb a panda keresős játékért rajongott a világ, de hasonlóan népszerű volt ugyanazon művész, Dudás Gergely macskás feladványa is, melyben baglyok között kutathattunk. Lényegesen nehezebb feladatnak bizonyult megtalálni a kakukktojást.

Octavio Ocampo metamorf festési technikájáról ismert. Különböző távolságokból és szögekből nézve több értelmezést is nyerhetnek alkotásai. Pár napja a “Generális családja” című festménye okoz sokaknak fejtörést, melyen kilenc arcot rejtett el a mexikói művész.

generalis

Érzékszerveink bármit képesek észlelni, ami körülöttünk zajlik, mégsem figyelünk mindenre. Elég zavaró is lenne, ha egyszerre kellene felfognunk a külvilág zajait például egy zsúfolt villamoson. Agyunk képes ki-be kapcsolni a minket érő hatásokat, hogy arra tudjunk fókuszálni, ami tényleg fontos számunkra. A szem által feldolgozott információk is szelektálhatók. Amikor ezek a következtetések összezavarodnak és eltérnek az objektív valóságtól, érdekes elmejátékokban lehet részünk.

Rengeteg szórakoztató optikai illúzió létezik, de az egyik leglátványosabb talán Patrick Hughes “Superduperperspective” című képe, ami a Birmingham Múzeum galériájában található. Hughes azt vallja, hogy a valóság sokkal furcsább, mint amilyennek elsőre tűnhet. Lenyűgöző műveivel igyekszik ezt bebizonyítani nekünk. De beszéljen inkább az alábbi videó:

Hozzászólások