Itt megnézheted, mi mindent tud rólad a Google

Nemcsak megnézheted - szabályozhatod is, hogy mit lehessen megtudni rólad

2014/11/20

Mint minden mögött, emögött is üzleti érdekek állnak természetesen – a Google üzleti modelljének az alapja az információ gyűjtés rólunk, majd annak egyrészt saját céljaira történő felhasználása, másrészt értékesítése a hirdetőknek.

Történik mindez azért, mert a hirdetők célzottabb reklámokat küldhetnek nekünk, ha tudják, hogy mire vagyunk vevők a neten, merre járunk a világban.

image

Hogy mire néztél, kerestél rá a Google-ban vagy a You Tube-on, hol jártál a világban, milyen videókat néztél meg – ezt mind-mind tudja rólad a Google és most meg is nézheted, hogy melyek ezek az adatok.

A Google igen alapos: nagyon sok forrást használ fel arra, hogy begyűjtse rólad az információkat, amelyeket aztán egy helyen tálal és megmutathat – most nekünk.  Saját személyes információidat ide kattintva érheted el.

Az “Előzmények kezelése” feliratnál találod az egyes tartalomtípusok szerinti részletes adatokat a illetve itt törölheted is őket. A “Szünet” gombbal pedig átmenetileg megtilthatod a Google-nek, hogy az adott típusú infókat begyűjtse rólad.

Ez még nem minden – ha arra vagy kíváncsi, hogy a Google szerint (eddigi netes tevékenységed alapján) mi érdekel,  menj erre az oldalra, és ott nézd meg az “Érdeklődési kör” szekciót. (forrás: HVG)

Hozzászólások