Itthon napsütés, Észtországban hó

Várható időjárás Magyarország területén szerda estig

2014/06/18

Éjszaka észak felől tovább csökkent a felhőzet, csapadék már sehol sem valószínű. Szerdán a nappali gomolyfelhő-képződés mellett többnyire napos idő várható, délnyugaton és a Dunántúli-középhegység térségében lesz időnként több a felhő, ott helyenként zápor is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél napközben megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul, de az Északi-középhegység térségében és a Nyírségben hűvösebb lesz a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 24 és 28 fok között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában 

Nem változott lényegesen Európa időjárási képe; nyugaton többnyire anticiklonális, a szárazföld keleti felén ciklonális hatások érvényesülnek. A Brit-szigetek térségének és a kontinens nyugati partvidékének időjárását magasnyomás alakítja, jobbára napos az idő, de a hőmérséklet csúcsértéke csupán Spanyolország déli felén közelíti meg, illetve haladja meg néhol a 30 fokot. Északkelet-Európa felett ciklonrendszer található, ennek hátoldalán észak felől hűvös levegő halad kelet, délkelet felé. A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félszigeten nagy területen a 15 fokot sem éri el, és hideg van az Ural előterében is. Sekély ciklon örvénylik a Földközi-tenger középső medencéjében. Felhő- és csapadékrendszerei a Kárpát-medence déli felére is benyúlnak, jelentős mennyiségű csapadékról nem érkezik jelentés, de kissé hűvös, felhős az idő. Szerda estig az említett mediterrán ciklon hatása gyengül térségünk felett; több lesz a napsütés és kissé erősödik a nappali felmelegedés.

Havazott Észtországban

Havazott kedden Észtországban, a júniusi hóesés váratlanul érte a lakosságot, évtizedek óta nem volt ilyenre példa.    “Utoljára pontosan harminckét éve, 1982. június 17-én havazott júniusban” – közölte Helve Meitern, az észt meteorológiai szolgálat munkatársa az AFP francia hírügynökséggel. Meitern elmondta, hogy az ilyen időjárási anomáliák talán a klímaváltozás számlájára írhatók, de hozzátette, hogy ebben nem lehetnek biztosak. A hideghullám a májusi forróságot követte a balti államban, ahol az átlagos hőmérséklet 18 és 20 fok között szokott lenni júniusban. Észtországban az eddig valaha mért legmagasabb hőmérsékletet 1992 augusztusában jegyezték fel, akkor 35,6 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

Hozzászólások