Januártól eldönthetjük, milyen internetadót akarunk

2015/01/09

Deutsch Tamás, az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos bejelentette, hogy január közepén indítják el az internetkon.hu honlapot, ahol mindenki jelezheti meglátásait az internet szabályozásáról és az ezzel kapcsolatos pénzügyi kérdésekről, ami majd a kormány elé is kerül.

Újdonság, hogy nemcsak a választójogú polgárok, hanem már a tizennégy évnél idősebbek is megtehetik javaslataikat az internetről szóló nemzeti konzultáció honlapján, az internetkon.hu oldalon, amely január közepén-végén indul el.

Painstaking research
Mindenki tehet javaslatot

Deutsch Tamás elmondta, hogy oda várják a szakmai szervezetek meglátásait, és először a felteendő kérdésekre várnak javaslatot, majd márciustól ezek megválaszolására kerül sor. A tervek szerint ez alapján készül majd egy nyilvános javaslat, amit a kormány elé terjesztenek.

A konzultáció ötlete azt követően vetődött fel, hogy a kormány úgy döntött, megadóztatja az internetet is (ami úgy vált szállóigévé, hogy bevezeti az internetadót), ez azonban olyan szintű társadalmi tiltakozással találkozott, hogy inkább a nemzeti szintű konzultáció mellett döntöttek.

Ez azonban nemcsak az internetszolgáltatók, a nagy multicégek, a közepes- és kisvállalatok bevonásával folyna, hanem kikérnék az internetfelhasználók, a szakmai- és társadalmi szervezetek, valamint a politikán kívüli közéleti szereplők véleményét is.

Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció médiapartnere a közszolgálati média lesz.

Hozzászólások