Játékkatonák a pokol bugyraiból

A mindennapok küzdelme különleges köntösben

2016/09/19

A játékkatonák annak idején a kisfiúk férfiasságának fokmérőjeként funkcionáltak. Ebben a videóban azonban napjaink háborús hőseit helyettesítik.

Emlékeztek a cikkünkre, amit a műanyag katonák valódi harcáról írtunk? Már akkor is elkapott minket a nosztalgia, hiszen elég régen voltunk már tíz-tizenegy évesek. Ebben a videóban viszont a játékkatonák olyan szerepkört töltenek be, ami a múlton való méla ábrándozást is élvezetesebbé teszi, és olyan plusz gondolatokat társít hozzá, hogy egészen biztos: elő fogjuk szedni a katonákat.

Mikor kicsik voltunk, nem tudtuk, mi is igazából a háború. Persze tisztában voltunk a szó jelentésével. Tudtuk, kik azok a katonák, hogy küzdenek és elhullanak a csatározások alatt. Mégis, valahogy a dolgok árnyoldalát még nem láttuk – vagy csak nem foghattuk fel a gyermeki elme korlátainak köszönhetően. Aztán felcseperedtünk, és megértettük. Megértettük mindazon borzalmakat, ami miatt a háború nem izgalmas, hanem inkább borzasztó dolog. Amiről Charlie Chaplin is beszél a Diktátorban. 

Katonák! Ne szolgáljátok a szörnyeteget, mert megvet, rabszolgává tesz, béklyóba ver, megköti az életet, előírja, mit tegyetek, mit gondoljatok, és mit érezzetek!

Ez a beszéd a lenti videóban is visszaköszön. S hogy mi a fene köze van az egésznek a fröccsöntött kommandóhoz? Nézzétek meg, és kiderül!

Hozzászólások