Jazzation…. egy kis dzsessz, zene nélkül

2014/06/12

Az acapella éneklés – zenekar nélküli többszólamú előadás – nem tartozik a könnyű műfajok közé. A dzsessz előadás szintén nem egyszerű mutatvány. Milyen nehéz dolga lehet akkor a Jazzation együttesnek, akik acapella adnak elő dalokat dzsessz stílusban? A június 20-án megjelenő új albumukból megtudhatod, hogyan teljesítenek!

jazzation17

A jó dzsessz felszabadít, a jó dzsessz érzelmeket vált ki, a jó dzsessz gondolkodásra késztet, a jó dzsesszben benne van az egész élet! Örömzenéből szórakozás, szórakozásból művészet, művészetből zenei műfaj. Ez a dzsessz rövid, de igen találó jellemzése és egyben fejlődéstörténete is.

A jó dzsesszhez kell egy gitár, egy nagybőgő, egy dob, de elengedhetetlen a szaxofon is. És nem árt, ha vannak énekeseink. Sőt! Megeshet, hogy hangszer nincs, csak ritmus és acapella. Így fordulhat elő, hogy néhány tehetséges művésznek köszönhetően, zenekar nélkül is egy komplett dzsessz koncerten találjuk magunkat. Ezt tudja a Jazzation!

A vegyes felállású dzsessz acappella együttes 2005. óta szórakoztat hangszerek nélkül adott koncertjeivel. Az öttagú Jazzation külföldön a magyar kultúra nagykövete, itthon az acappella műfajának egyik fő népszerűsítője. A Jazzation magyar nyelven előadott népzenei átdolgozásokkal, saját dalokkal és egyéb feldolgozásokkal járja a világot Ausztriától kezdve, Szlovénián át, Magyarországig.

Mi sem bizonyítja jobban a különleges hangzást, mit az hogy a Jazzation acapella együttes megnyerte dzsessz kategóriában Európa legnívósabb acappella-díját, a Ward Swingle Awardot. Az első hely mellett aranydiplomával is jutalmazták az együttest.

Szerencsére nem csak akkor hallgathatjuk a Jazzation dalait, ha elmegyünk a koncertjeikre. Az együttes június 20-án új albumot jelentet meg. Így bármikor élvezhetjük a dzsessz játékos dallamait, párhuzamos ritmusait, méghozzá profi acapella előadásban!

Az együttes szövegírója és vezetője Várallyay Katus mellett a tagok Csernus Szilvi, Kanizsa Georgina, Fábián Attila és Homor Máté. A Jazzation acapella együttesről még többet tudhatsz meg a jazzation.com oldalon!

Hozzászólások