Jégeső és felhőszakadás vet véget a kánikulának

Még mindig számítanunk kell akár 39 fokra is

2015/07/08

A reggeli órákban többnyire derült idő várható, de később északnyugat felől egyre többfelé erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, amiből délelőtt a Dunántúlon, kora délután a középső országrészben, késő délután, este már a Tiszántúlon is kialakul záporeső, zivatar. Helyenként heves zivatar is várható viharos széllökések, jégeső és felhőszakadás kíséretében, nagyobb eséllyel a középső és keleti országrészben. Fokozatosan mindenhol északnyugatira fordul a szél, melyet erős, viharos lökések kísérnek majd.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 20-26 fok között alakul, de északkeleten, keleten helyenként ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 34-39, északnyugaton 29-34 fok között valószínű.

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Európa nagy területén napok óta forróság uralkodik. Különösen igaz ez a Pireneusi-félszigetre, ahol a már közel két hete tomboló hőségben sokfelé emelkedik a hőmérséklet 40 fok fölé, felüdülést igazán csak a partvidéki területeken mérhető 30, 32 fok jelenthet. Hasonlóan sok helyen kúszik a hőmérő higanyszála 33 fok fölé a franciaországi Toulouse városától Minszkig húzódó vonaltól délkeletre fekvő területeken. A hőség további fokozódásának azonban a Skandináv-félsziget, illetve a Brit-szigetek felett örvénylő ciklonok gátat szabnak, ugyanis az ezek hátoldalán érkező nedvesebb és hűvösebb légtömegben Franciaország nyugati partvidékén és a skandináv államok déli területein már csak 28 fokig melegszik fel a levegő. A felhős égbolt mellett ezeken a vidékeken az elmúlt nap folyamán jelentősebb mennyiségű eső is hullott, a svédországi Vidsel városában például 42 mm csapadékot regisztráltak. Európában igazán hűvös idő ugyanakkor csak a Kola-félszigeten tapasztalható, ahol a napi maximum hőmérséklet a 10 fokot sem éri el. A Kárpát-medence időjárásában szerda estig jelentős változás várható, ugyanis a korábban említett Brit-szigetek feletti ciklon gyorsan mozgó hidegfrontja eléri térségünket, több fokkal mérsékelve a nappali felmelegedést, és helyenként heves zivatarokat is okoz.

Hozzászólások