Jégkorong-VB – Ukrajna

Veszélyben a megrendezés joga

2014/07/29

Jégkorong-VB – Ukrajna – Ha az ukrajnai válság veszélyezteti a jövő áprilisi, donyecki divízió I/A jégkorong-világbajnokságon résztvevő csapatok – köztük a magyar válogatott – biztonságát, esetleg a kijelölt helyszín alkalmatlan a rendezésre, akkor a tornát egy másik városban vagy országban tartják meg.

fotó: www.ihjuk.co.uk
fotó: www.ihjuk.co.uk

Erről a nemzetközi szövetség (IIHF) tájékoztatta a jégkorongblog.hu internetes lapot.
Az IIHF azt írta, hogy figyelemmel kíséri az ukrajnai helyzetet, és folyamatosan információt kap róla az ukrán hokiszövetségtől. Kiemelik: számukra a vb-n részt vevő csapatok biztonsága a legfontosabb, és ha a nyugodt lebonyolítást veszélyezteti a kialakult helyzet vagy a kijelölt helyszín sporteseményre használhatatlan, akkor átértékelik a helyzetet, és a versenyt egy másik helyszínen, akár egy másik országban bonyolítják majd le.
Nincs meghatározott határidő arra, hogy meddig lehet módosítani a vb helyszínét, de ha változásra kerül sor, az valószínűleg a szeptemberben rendezendő féléves kongresszuson történik majd meg – írták.

fotó: www.britannica.com
fotó: www.britannica.com

A VB helyszínéül szolgáló csarnokot ismeretlenek május 27-én éjjel felgyújtották. A pálya tulajdonosa Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere, aki nem támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok törekvéseit, és többször felszólalt az ország egysége mellett.

Az IIHF május 22-én döntött úgy – Krakkó ellenében -, hogy Donyeck rendezheti a divízió I/A vb-t, noha az ukrán válság miatt a lengyelországi helyszín tűnt esélyesnek a szavazáson.
Korábban az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) visszavette Ukrajnától a 2015-ös férfi Európa-bajnokság rendezési jogát. (MTI)

 

Hozzászólások