Jókai bableves recept

Tökéletes étel a nemzeti ünnepre!

2016/03/14

A Jókai bableves kiváló regényírónk, Jókai Mór nevét viseli. A legenda szerint felesége bablevese volt a kedvence, mások szerint az édesanyjáé. A lényeg hogy egy nagyon finom, tartalmas egytálétel, ami hasonlóan laktató, mint egy jó gulyásleves.

bableves2

Sok recept kering erről az ételről, de az alapanyagokat nézve nem lehet “eredeti”, amiben gyors érlelésű csülök van, vagy esetleg debreceni páros, ezért mi egy a kornak megfelelő változatot adunk az ünnepre:

Hozzávalók:

* egy kisebb füstölt csülök (ha lehet ne gyors érlelésű)

* 2 pár füstölt száraz kolbász

* 20 dkg szárazbab

* 3 szál fehérrépa

* 5 szál sárgarépa

* 1 zeller

* 1 vöröshagyma

* 4 gerezd fokhagyma

* 1 dl tejföl

* 5 dkg liszt

* 1 tojás

* fűszerpaprika

* olaj

* só, bors

Elkészítés menete:

* A babot egy éjszakára áztassuk be sima vízbe

* A csülköt a babbal együtt feltesszük főni kb. két és fél liter vízben

* Amikor a csülök félpuha, vegyük ki és kockázzuk fel, kb. 2 cm-s kockákra és mehet vissza a lábosba a bab mellé.

* A megpucolt zöldségeket felkarikázzuk, majd a csülök és a bab mellé rakjuk.

* Felkarikázzuk a kolbászt és azt is az ételhez rakjuk.

* Lassú tűzön főzzük az egészet addig, amíg a csülök kockák teljesen puhára főnek.

* Amikor puhára főtt minden, készítsünk rántást a hagymából, lisztből, fokhagymából és a fűszerpaprikából – amikor az utóbbit adod hozzá, vedd le az edényt a tűzről.

* Fontos, hogy a kész rántásba mindig merjünk a forró levesből és keverjük csomómentesre mielőtt a beleöntjük a kész ételünkbe, mert így nem fog csomósodni.

* Végül készítsd el a csipetkét tojásból, egy pici sóval és liszttel. A csipetke állaga keményebb legyen mint a nokedli tészta.

* Amíg a csipetke megfő, addig a rántás is elvégzi a dolgát és kellemes állagú lesz a leves.

Nagyon fontos, hogy a sózásnál ügyeljünk, mert a füstölt csülök és a füstöl kolbász magában is elég sós. Javaslom, hogy ezzel várjunk a végéig, és csak akkor tegyük, ha feltétlenül szükséges!

Jó étvágyat!

Hozzászólások