Jól jönne egy ilyen kukáshajó a mi folyóinkon is

2019/10/31

A csendes-óceáni szemétgyűjtő rendszer feltalálója most a folyókat vette célkeresztbe legújabb találmányával, mely csak úgy pusztítja a műanyag hulladékot.

A holland származású, 25 éves Boyan Slat a rotterdami kikötőben mutatta be különleges és egyben szenzációs fejlesztését, mely a The Interceptor (Az elfogó) nevű rendszerrel dolgozik. A szemétfaló hajó a vízen halad és szépen kikotorja a műanyagszemetet. A környezettudatosságra minden apró részletében figyelt a feltaláló, éppen ezért napenergiával működővé tette a járművet, mely folyókon úszva hivatott közlekedni. A szemétfelfogó berendezését ívesen alakította ki, hogy a kanyarokban is jól dolgozzon a gépezet és szépen teljesítse a napi 50 ezer kilogramm műanyaghulladék összegyűjtését. Környezetvédelmi innovációt teremtett ezzel a hajóval, mely megakadályozhatja, hogy a műanyagszemét a tengerekbe, óceánokba jusson.

“El kell zárni a csapot, ami azt jelenti, hogy meg kell akadályozni, hogy a műanyag eljusson az óceánig” – fogalmazott Slat, aki hozzátette, hogy nagyjából ezer folyó felelős az óceánokat érintő műanyagszennyezés 80%-áért. Éppen ezért is szeretné, hogy találmányával a következő öt évben megkezdjék a hulladék eltávolítását a tengeri szemetet növelő folyókon.

Nem olcsó egy olyen folyami hulladékgyűjtőt összepattintani. 700 ezer dollárra tehető most az ára egy ilyen járműnek. A magas ár ellenére már hármat vettek belőle Ázsiában (Indonéziában, Malajziában és Vietnamban), valamint egyre a Dominikai Köztársaság is beruházott. A feltaláló biztatja a vevőket, hogy szerezzenek be belőle, mert úgy gondolja, hogy az építési költségek a kereslet növekedésével csökkeni fognak.

Slatnak már volt korábban vizes szemétszedős projectje. A csendes-óceáni  System 101 már dolgozik egy pár hete. Az egy U-alakú rendszer, mely 600 méter hosszú, a víz felszínén lebeg és egy műanyag csőből, valamint egy abból 3 méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű szűrőből áll. A filter által kimert szemetet hajók viszik a partokra. Az első adag szemét előre láthatóan decemberben ér majd partot a kihorgászás után.

 

Azért kicsit megveregethetjük a vállunkat, mert mi magyarok sem állunk olyan rosszul a témában, ugyanis a Tiszán szeptembertől már működik egy úszó, szemétszűrő gépsor. A feladata, hogy a folyó műanyagterhelését csökkentse és büszkén elmondhatjuk, hogy a működési elvét magyarok találták ki.
Hozzászólások