Jön a tiltás Budapesten

Vasárnaptól szmogriadó a fővárosban

2015/11/07

Életbe lépett a szmogriadó a főváros útjain, ami a legszennyezőbb, feketematricás gépjárművekre vonatkoztatva annyit tesz, hogy november 8-án, vasárnap, reggel 6 órától este 22 óráig tilos Budapesten az utakra lépniük.

Abban az esetben nem kell korlátozásra számítaniuk a feketematricás autóknak Budapesten, ha szombaton napközben jelentősen javul a helyzet. Ebben az esetben a tilalom visszavonásáig minden nap reggel 6 és este 22 óra között érvényes a figyelmeztetés. A jelenlegi mérések szerint azonban a szálló por egyre fokozódó feldúsulása eredményeképp a szennyezettségi szint tovább romlott; 12 mérőpontból 11 esetében meghaladva a tájékoztatási küszöbértéket és ebből 6 mérőponton a riasztási küszöbértéket is. Ennek kapcsán Tarlós István, Budapest főpolgármestere köszönetet mondott azoknak a lakosoknak, akik felismerve a helyzet komolyságát a hétvégén nem használják gépjárműveiket, helyett a tömegközlekedést választják.

szmog

A porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint toxikus anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe. Az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás, ami a passzív dohányosok egészségét is komolyan veszélyezteti. Lehetséges egészségkárosító hatások: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Akik érzékenyek a szálló por hatásaira, különösen a légzőszervi megbetegedésben szenvedők, azoknak azt javasolja a közlemény, hogy lehetőleg kerüljék a jelentős gépjárműforgalommal érintett útszakaszokat.

A feketematricás autók közlekedési tilalmával járó intézkedés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

A Fővárosi Önkormányzat folyamatos tájékoztatást nyújt a szmogriadó elrendeléséről és annak esetleges változásairól. Az aktualitások megtalálhatóak a hivatal honlapján, a www.budapest.hu oldalon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint időjárásunkban lényegi változás kedden lehetséges, amikorra felerősödik az északnyugati szél, de enyhülés már vasárnaptól esedékes.

Hozzászólások