Jön az új Windows, beszél hozzánk, és nem kell érte fizetni

Sikerül visszahódítani a piacot?

2015/01/23

A Microsoft bemutatta az új fejlesztését, a Windows 10-et, aminek legnagyobb feladata az lesz, hogy újra elhitesse az emberekkel, amit az ezredfordulón: hogy szükségük van erre az operációs rendszerre. A riválisok azonban megerősödtek, és a jelenlegi mezőnyben ez már nem olyan könnyű feladat.

Ennek megfelelően szélesíteni szeretnék a palettát, ezért az új verzió – amely valahol az utolsó kettő ötvözete és továbbfejlesztett változata lesz, kiszedve belőlük a legjobb és leghasznosabb funkciókat – minden eddiginél több eszközre készül, és biztosítja ezek között az átjárást, laptoptól a telefonig (pl. elkezdünk egy munkát az egyiken, befejezzük egy másikon).

windows10
Ezeken az eszközökön lehet majd használni a Windows 10-et (Fotó: Microsoft)

Ha már előző verziók: nagyon fontos, hogy a Windows 8.1-es felhasználók majd ingyen felrakhatják a 10-est, és akiknek 7-ese van, ők is frissíthetnek egy évvel a megjelenés után díjtalanul. A cég egyesítő törekvése érthető, hiszen világszerte az emberek többféle Windows-verziót használnak (leginkább 7-est), de a frissítés eddig nem volt sem túl egyszerű, sem túl népszerű.

A képi világ kicsit vissza is kanyarodik az “ősökhöz”, mert a sok vitát és idegenkedést kiváltó, ún. csempés elrendezést nem erőlteti, és használhatjuk a szokásos és népszerű Start menüs rendszert. Jópofának tűnik, hogy a Windows 10-ben már lesz Cortana, azaz a Microsoft virtuális, beszélő személyi asszisztense.

win10
Így néz ki a rendszer működés közben

Persze gépelni továbbra is lehet, és az érintőképernyős funkció is működni fog, de Joe Belfiore, a fejlesztő részleg vezetője prezentálta egy e-mail elküldését hangutasítással is. Egy gond van azért vele, mégpedig hogy Bing alapú, amely még nem érhet fel a pontosabb Google-hez.

Az egyik legjobb hír viszont, hogy Microsoft végre nem az Internet Explorert erőlteti, a még fejlesztés alatt álló Spartan lesz az új böngésző. Érdekes, az oprendszert lehet majd használni Windows-szemüvegen is, ami azért érdekes, mert a Google épp most ugrott ki egy hasonló projektből.

Hozzászólások