Gondolatolvasó chipet akarnak ültetni az emberek fejébe

Kiborgok lesznek a jövő katonái

2016/01/21

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelő részlege (DARPA) régóta fejleszti a telepátiát lehetővé tevő chipet. Most olyan implantátum terveit mutatták be, amivel számítógépekkel is lehet kommunikálni.

received_2491012060986581

A DARPA kedden rántotta le a leplet egy kutatási programról, ami minden eddiginél gyorsabb agy-gép közötti kommunikáción dolgozik. A terv szerint kockacukor méretű kis vezérlőegységet hoznának létre, amik agyba építve lehetővé tennék az emberi gondolatok bináris kóddá alakítását. Az eszközt katonákba ültetnék, akik a műtét után képessé válnának gondolattal vezérelni a számítógépeket.

A szervezet további célja az, hogy a katonák harci helyzetben telepatikus úton is tudjanak kommunikálni egymással. Ezzel feleslegessé válna a rádióhasználat, és a harcosok gyorsabban tudnának alakzatokba rendeződni. Egyesek szerint ez azzal a kockázattal is járhat, hogy a zsoldosok tulajdonképpen távolról irányítható robotokká válhatnak. Mivel gondolattal irányítható protézisek is léteznek, nem vagyunk messze a sci-fikből is ismert félig ember félig gépből álló kiborgoktól.

Habár a DARPA az ötleteit hadászati céllal fejleszti, a gondolatolvasó chipek lehetővé tennék az ideg-, gerincvelő- és agyi sérülések után a testi funkciók helyreállítását. Ez azt is jelenti, hogy az eszközzel a vakok újra láthatnának, a siketek pedig visszanyerhetnék hallásukat. Technikával történő telepátia, intelligens programok, gép testrészek, virtuális valóság kiterjesztő eszközök, moralizáló robotok: úgy néz ki a Páncélba zárt szellem című filmek és sorozatok eléggé ráhibáztak a jövő alakulására.

Hozzászólások