Jövőre jöhet az új, kombinált személyi igazolvány

Kiváltja a TAJ-kártyát és az adóigazolványt

2015/04/01

Jelenleg még csak vitatkoznak róla, de a magyar kormány az elektronikus személyazonosító igazolvány bevezetését tervezi 2016 januárjától, melynek célja, hogy az állampolgárok akár egyetlen dokumentummal intézhessék a hivatalos ügyeiket.

A jogszabály indoklása szerint az új okmány (e-igazolvány) biztosítaná mindenki számára, hogy biztonságosan tudják intézni az adóigazgatási eljárásokat és igénybe tudják venni a társadalombiztosítási ellátásokat, magyarul az új kártya a taj-kártyát és az adóigazolványt is kiváltja.

A Napi Gazdaság információi szerint az új okmány chipet is fog tartalmazni, amely kiszélesíti a kormány által is népszerűsíteni és terjeszteni kívánt elektronikus ügyintézés lehetőségét, ugyanakkor szinkronban van az uniós szokásokkal is, ahol a hasonló igazolvány kibocsátása már teljesen bevett szokás.

szemelyi2

Nagyon fontos, hogy az új kártya támogatja az e-aláírás használatát is, az ujjlenyomattal történő azonosítás pedig lehetővé teszi a tulajdonos egyértelmű azonosítását. Valamint kapcsolódik majd hozzá az ePass (úti okmány), az eID (elektronikus azonosító) szolgáltatás is.

Szerinted jó ötlet az e-igazolvány bevezetése?

Hozzászólások