Jules Bianchi továbbra is kritikus állapotban

A körülmények szerencsétlen összejátszása okozta a francia pilóta balesetét

2014/10/08
“A körülmények szerencsétlen összejátszása miatt történt a vasárnapi baleset, amelyben Jules Bianchi egy éppen autómentést végző darus kocsinak ütközött” – nyilatkozta a szuzukai versenypálya szóvivője.

 “A pályabírók dupla sárga zászlót lengettek Adrian Sutil autójának mentése miatt, ez pedig mindig azt jelenti, hogy az elhaladó versenyzőknek le kell lassítaniuk olyan tempóra, amelyről még az adott körülmények között, vészhelyzet esetén meg tudnak állni” – nyilatkozta kedden Mijazaki Maszamicsi.

Hozzátette, hogy a balszerencse az volt, hogy Bianchi éppen ezekben a pillanatokban haladt át egy vízátfolyáson, ezért a gumik nem tapadtak az aszfalthoz, így a pilóta nem tudott lelassítani. “Az eső erőteljesen rákezdett, a pálya vizes volt, de nem annyira, hogy emiatt meg kelljen szakítani a futamot. Azt hiszem, a versenybíróság ugyanígy értékelte a szituációt” – tette hozzá.

French-driver-Jules-Bianchi-crash-scene
fotó: Mirror

 

Jules Bianchi továbbra is kritikus állapotban

Családja keddi közlése szerint továbbra is “kritikus, de stabil” az állapota Jules Bianchinak, a Marussia Forma-1-es csapat francia pilótájának, aki autójával egy mentést végző darunak ütközött, és súlyos fejsérüléseket szenvedett a vasárnapi, szuzukai Japán Nagydíjon.

A versenyző szülei – Christine és Philippe Bianchi – hétfőn érkeztek meg Jokkaicsibe, ahol fiukat a helyi kórház intenzív osztályán ápolják.

“A családunk nagyon nehéz napokat él át” – mondták a pilóta hozzátartozói, hozzátéve ugyanakkor, hogy a világ minden tájáról áradó együttérzés és segítség vigaszt nyúlt számukra.

A Marussia által kiadott közleményben a szülők azt mondták, hogy Bianchinak diffúz axonális sérülése van, amely súlyos agysérülést jelent. Ez az agy nagyobb részét érinti, és az egyik leggyakoribb agysérülés. A statisztikák szerint az ilyen sérültek 90 százaléka soha nem nyeri vissza az eszméletét, de akik felébrednek, nagy gyakorisággal maradandó károsodással élnek tovább.

A 25 éves Bianchi a szuzukai futam 41. körében csúszott ki a pályáról, és az egy körrel azelőtt ugyanott balesetet szenvedő Adrian Sutil autóját kiemelő darunak ütközött. Eszméletlen állapotban, súlyos fejsérülésekkel vitték kórházba és életmentő műtétet hajtottak végre rajta, azóta a jokkaicsi Mie kórházban fekszik.

Az F1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone független vizsgálatot sürget az ügyben, Jean Todt, a nemzetközi szövetség (FIA) elnöke pedig még hétfőn “teljes és részletes” beszámolót kért Charlie Whiting versenyigazgatótól a Japán Nagydíjon történtekről.

A legutóbbi súlyos fejsérüléssel járó baleset a Magyar Nagydíjon történt: a 2009-es hungaroringi hétvégén az akkor még a Ferrarinál versenyző brazil Felipe Massát találta fejbe az előtte haladó autóról lerepülő rugó. Massa az eset után felépült és most a Williamsnél vezet. (MTI – fotók: Mirror)

 

Hozzászólások