Kadet vívó Európa Kupa – Bike Run Fest

Napi sporthír-összefoglaló

2014/09/04
Kadet vívó Európa Kupa Győrben – Bike Run Fest Magyarországon és Ausztriában – Mocsai inkább magyar szakembert szeretne utódjául — néhány a mai sporthírek közül:

Kadet vívó Európa Kupát rendeznek Győrben; a viadalra öt-hatszáz fiatal versenyző érkezik a világ minden tájáról – hangzott el az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Érdemes az itt pástra lépőkre nagyon odafigyelni, mert látni fogjuk a 2020-as olimpia dobogósait – jegyezte meg Kamuti Jenő, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) alelnöke, hangsúlyozva, a szövetség nagyon fontosnak tartja, hogy Győrben ismét pezsgő vívóélet alakuljon ki.

Fencing_1
fotó: www.olympics.wikia.com

A nevezési határidő hétfőn jár le, így kedden lehet tudni, pontosan hányan indulnak, és azt is, milyen ütemezéssel bonyolíthatják le jövő szombaton és vasárnap a viadalt az Egyetemi Csarnokban. Az biztos, hogy az első napon a tőrözők, a másikon a párbajtőrözők vívnak majd – mondta el a sajtótájékoztatón Szetey András, a szövetség kommunikációs igazgatója, aki hangsúlyozta: az MVSZ célja, hogy újabb, vidéki helyszíneket vonjon be az eddig Budapest-centrikus működésbe.

Emlékeztetett arra: nevében kontinentális viadal ugyan az Európa Kupa, de a világ minden tájáról érkeznek résztvevők. Az Egyesült Államokból például mintegy nyolcvan tagú csapat jön a bírókkal, edzőkkel, segítőkkel együtt legalább nyolcszáz résztvevőt megmozgató eseményre.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Győr polgármestereként azt emelte ki, hogy a város a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) rendezőjeként 15 milliárd forint állami juttatást kap sport-infrastruktúrájának fejlesztésére. Emlékeztetett rá, hogy a városnak komoly hagyományai vannak színvonalas sportesemények megszervezésében. Kitért arra is, hogy a következő időszakban számos nagy versenyt rendeznek a városban, köztük a karate, a női kézi- és kosárlabda Európa-, valamint a maratoni kajak-kenu világbajnokságot.

 

Bike Run Fest Magyarországon és Ausztriában

A természet szeretetére, a mozgás örömére és az egészséges életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a szeptember 27-én és 28-án Magyarországon és Ausztriában rendezendő Bike Run Fest nemzetközi futóverseny és kerékpártúra.

Amint az eseményt felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: a túra egyik része Burgenlandon vezet át, s Sopronból indul.
A megméretésre bárki jelentkezhet, aki elég erőt érez magában arra, hogy végigtekerjen, fusson vagy hatfős váltóba tejesítsen 183 kilométert két nap alatt. Az első napon Sopronban lesz a rajt, Zemendorfon (Zemenye) át Bécsújhely és a Schneeberg az állomás. A második napon, vasárnap Schneebergről indul a mezőny, Neukirchenen, Thernbergen és Lichteneggen át Horitschonig (Haracsony), és a határon át ismét Sopronba érkezik vissza.

fotó: www.pdxpipeline.com
fotó: www.pdxpipeline.com

A Bike Run Festen indul – többek között – Pulai Imre olimpiai és világbajnok kenus, szánkóversenyző, valamint Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok cselgáncsozó. Mindketten kerékpárral állnak rajthoz, azonban a sajtótájékoztatón futópadon mérték össze felkészülésüket. Ungvári 3 perc 15 másodperc alatt teljesítette az 1000 méteres távot, a jóval nagyobb termetű Pulai ennél 20 másodperccel lassabban.

Mocsai inkább magyar szakembert szeretne utódjául

Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott távozó szövetségi kapitánya azt szeretné, ha inkább magyar szakember lenne az utódja.

A szakvezető – aki a felnőtt válogatottak szakmai igazgatójaként dolgozik tovább a szövetségben – a Digi Sport Reggeli start című csütörtöki műsorában elmondta: ha a csapat elfogadja a magyar prioritást, akkor ő magyar kapitány híve. Elképzelhetőnek tart egy külföldi tréner-Csoknyai István párost, de Imre Vilmost, Gyurka Jánost és Kovács Pétert is alkalmasnak tartja a feladatra.

fotó: www.olimpia.origo.hu
fotó: www.olimpia.origo.hu

“Ha tudunk olyan csapatot találni, amely a magyar edző prioritását képviseli, akkor én mindenképpen magyar edző mellett kardoskodnék. Vannak alkalmas trénereink, csak helyzetbe kell őket hozni, hogy legyen önbizalmuk. Ha ez az út nem működik, akkor második megoldásként tűzoltásra külföldit hoznék” – fogalmazott Mocsai, hozzátéve, hogy a veszprémi és szegedi edzőket nem lehet erre a feladatra felkérni, mert összeférhetetlen a helyzetük.

Kiemelte azt is, hogy az ismételten önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektori posztjára kiírt pályázat miatt változtatta meg nyár eleji szándékát, amikor még a válogatott vezetését a 2016-is riói olimpiáig tervezte.

A másik ok, amiért távozott: a szlovénok elleni júniusi, végül elbukott világbajnoki selejtező előtti körülmények. Ezzel kapcsolatban jelezte: az ellenfél háromhetes felkészülésből érkezett a párharcra, míg a veszprémiek esetében a Bajnokok Ligája Final Fourja után fáradtan és érzelmi mélyponton lévő kézisekkel találkozott. A magyar légiósok pár nappal az első mérkőzés előtt érkeztek, miközben teljes értékű meccseket egész évben nem játszottak.

“Ha viszont a csapatom nem tudja végrehajtani a kéréseimet, akkor magamban keresem a felelősséget, a fásultság nekem morálisan komoly gondot okoz” – tette hozzá a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatójaként is tevékenykedő 60 esztendős Mocsai, aki 2010 óta irányította a londoni olimpián negyedik helyezett magyar férfi csapatot, amelynek 1985 és 1989 között egyszer már volt a szövetségi kapitánya. 1998 és 2004 között az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, 2000-ben Európa-bajnok női válogatottat vezette.

Rasszista szurkolói miatt kizárták a Gremiót a Brazil Kupából

Szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt kizárták a labdarúgó Brazil Kupából a Gremio csapatát.

A sportügyekben illetékes bíróság első fokon úgy döntött, hogy a nyolcaddöntőből a Santos jut tovább, miután az együttes kapusát, Aranhát egy kisebb csoport folyamatosan becsmérelte, majomhangokat utánozva sértegette a múlt heti, első találkozón.
Azt a meccset a Santos nyerte 2-0-ra, a szerdára kiírt visszavágót le sem játszották.

www.footballmatchpreviews.com
www.footballmatchpreviews.com

A Gremiónak a kizárás mellett 50 ezer reál (5,3 millió forint) büntetést is fizetnie kell. A klub fellebbez az elsőfokú ítélet ellen.
Akiket sikerül azonosítani a renitens drukkerek közül, azok várhatóan két évig nem járhatnak mérkőzésekre. Az első találkozó játékvezetője – mivel jelentésében nem tüntette fel a rasszista cselekedetet – kilencven napig nem vezethet összecsapást. (MTI)


 

Hozzászólások