Kakaós kalács

A mennyei reggeli egy forró tea mellé

2016/12/05

Mit szólnál egy finom kakaós kalácshoz a reggeli vagy esti forró tea mellé? Szerintünk jobb, mint a sonkás szendvics és még laktató is! 

Hiába lehet kapni kakaós kalácsot szinte bármelyik pékségben, sosem lesz ugyanolyan, mint amit otthon készítesz el. Vagy alig van benne kakaó, vagy túl csokis lesz, vagy száraz. A házival tuti nem lesz ilyen gondod. 

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 90 dkg liszt
  • 4,5 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 3 ek étolaj
  • 1 tk só
  • 3 ek porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor és fél dl tej
  • szükség szerint tej a tészta összeállításához (kb 4,5 dl)

A kalácstészta lekenéséhez:

  • olaj

A kalács lekenéséhez:

  • 1 tojássárgája
  • kevés tej

Elkészítés: 

1. Az élesztőt cukros, langyos tejben (kb 1 dl) felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgákat, fehérjéket, sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, amivel közepesen kemény tésztát kapunk (a tej mennyisége a liszt minőségétől függ).

2. Amikor szép hólyagosra dagasztottuk a tésztát, akkor adjuk hozzá az olajat, majd azt is beledagasztjuk. A kész tésztát megfelezzük. Az egyik fele fehér marad, a másikba beledagasztjuk a kakaópor és tej keverékét. Jól beledgasztjuk. A tésztákat letakarjuk és külön-külön duplájára kelesztjük.

3. A megkelt tésztákat kissé átgyúrjuk, majd 4-4 részre osztjuk. Mindegyik tésztát kb egyforma nagyságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Kakaós lap, olajjal megkenjük, majd ráteszünk egy simát. Sodrófával nyújtunk rajta kicsit, hogy a lapok összetapadjanak. Feltekerjük, mint a bejglit.
Újabb kakaós lap, olajjal lekenjük, simát teszünk rá. Sodrunk rajta kicsit, majd feltekerjük, mint a bejglit.

4. A maradék lapokat is így készítjük el, csak ott alulra kerül a sima, és a tetejére a kakaós. Így kapunk 4 feltekert tésztát. 2-2 összetekert tésztát összefonunk. Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük egymástól távol a tésztákat, majd megvárjuk, amíg kitöltik a tepsit.

5. A tejet elkeverjük a tojássárgájával, majd lekenjük vele a megkelt kalácsokat. Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.

Jó étvágyat! 

Hozzászólások

Az Európai Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy az rcnews.hu úgynevezett További információk

Az Európai Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy az rcnews.hu úgynevezett "cookiekat", vagy "sütiket" használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, melyeket a weboldal helyez el az ön számítógépén, hogy egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést az rcnews.hu-n. A sütiket bármikor letilthatja böngészője beállításainál. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" gombra kattint, elfogadja a sütik használatát!

Bezár