Karácsonyi érdekességek az ünnepi hangolódásban

2019/12/21

Most már a legnagyobb Grinchek is nyilván kezdenek kicsit az ünnepre hangolódni, ezért hoztunk egy kis boostként pár érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál a karácsonyról.

Korunk egyre inkább eltorzult világában ez a keresztény ünnep, mely a Názáreti Jézus Krisztus születésnapjának hivatott emléket állítani, egyre inkább csak az ajándékokról és a túlzott költekezésről szól. Pontosan ezért kicsit visszabillentve a mérleg nyelvét, elhoztunk Nektek pár érdekességet a szeretet ünnepéről.

Mindegy, hogyan hívjuk; Kriss Kringle mint a németek, Le Befana ahogy az olaszok, Pere Noel-ként franciául vagy Deushka Moroz-nak szólítjuk orosz módra, egy biztos: a Mikulás a világ leggyorsabb embere. Amerikai tudósok kiszámolták, hogy a nagyszakállú másodpercenként 822 otthont látogat meg 650 mérföld per másodperces sebességgel ahhoz, hogy bolygónk minden gyermekének örömöt szerezzen karácsony éjjelén.

A mikulás csomagba pedig nem azért kerül ám mandarin mert szezonja van, hanem egy XII. századi francia szokás követéseként, ugyanis az apácák gyümölcsökkel és dióval teli csomagokat hagytak a szegények ajtajai előtt. De nem csak ők leptek meg ajándékokkal másokat. A zoknik kiakasztása egy holland hagyományból ered. Szent Miklós szamarainak étellel dugig megtömött cipőket tettek ki a ház elé, aki cserébe ajándékot hagyott a fenséges falatok helyén.

Régi angol szokás, hogy a szomszédok énekelve kívántak egymásnak minden jót az ünnepek alatt. Azóta nem csak a Földön szól mindenhol karácsonyi ének. 1965-ben a Gemini űrhajósai a világűrből sugározták a Jingle Bells-t a földlakóknak üdvözletként.

Ahhoz, hogy otthonunkban egy friss erdő illatát idéző zöld fenyő állhasson büszkén és roskadásig tömve díszekkel, évente hatvanmillió darabot ültetnek el csak Európában, hogy az kiszolgálja majd a tökéletes karácsonyfáról álmodozókat. A világ legmagasabb fáját egyébként 1950-ben Washingtonban állították, ami cirka 70 méter magas volt. Emellett a rekord méretű hóember eltörpül a maga 34 és fél méterével, ám így is világcsúcsnak számít.

Imádjuk, hogy változtak a gasztro szokások, ugyanis Angliában a pulyka előtt a disznófej volt a divatos szentesti vacsi, mustárral. Az angolok karácsonyi pudingja eredetileg egy borból és mazsolából készített leves volt, a pitét pedig nem gyümölcsökből, hanem hússal és fűszerekkel készítették.

Minden gyerek imád a fáról titokban legelészni és az elpusztított szaloncukrok után nyomokat sem hagyni. De kinek is lehetnek hálásak ezért az édes kis csínytevésért? A szaloncukor atyja Tom Smith, aki 1847-ben készítette az első ilyen karácsonyi desszertet. 1991-ben ebből is született ám rekord: méghozzá Ausztriában egy 45,72 méter hosszú édesség formájában.

Nyilván senki sem szeret egyedül ünnepelni, de a cseheknek nem is tanácsos mert a népi hiedelmek úgy tartják, hogy aki egyedül fogyasztja el karácsonyi vacsoráját, arra másnap halál vár. Bíztatnánk őket egy kicsit, hisz a norvég szerelem istennő, Frigga a fagyöngy alatti varázslatos csókkal hagyott azoknak is némi reményt, akik nem párosban tervezik eltölteni idén a karácsonyt. Ne felejtsetek el mindig felnézni, hátha rátok mosolyog egy csinos fagyöngy és a szerelem az ünnepek előtt.

Míg az egészen biztos, hogy a legnagyobb bevételt hozó karácsonyi filmet, A Grincs-et minden évben meg tudod nézni a TV-ben, addig annak az esélye, hogy Angliában és Írországban fehér karácsony legyen, kb. egy a tízhez. Reméljük, a mi esélyeink ennél egy kicsit jobbak egy csodálatos, hólepte tájakkal díszített ünnepre az idén! Bárhogy legyen is: kellemes készülődést kívánunk minden kedves olvasónknak!

Hozzászólások