Karácsonyig tart a dugó az osztrák határon

Bekeményítettek a szomszéd ország rendőrei

2015/09/01

Mint várható volt, az osztrák hatóságok léptek a 71 halálos áldozattal járó menekültcsempész teherautó esete óta, és szigorították a határátkelést Hegyeshalomnál, ahol hétfőn reggel máris harminc kilométeres dugó alakult ki. Egy ideig nem is várható változás.

Hétfőn az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner ellenőrző pontok felállítását rendelte el az osztrák-magyar határ mentén, mindezt az egyre jobban elharapózó embercsempészet megakadályozása ellen. A megoldás egyelőre hatékonyabbnak látszik, mint a mi drótkerítésünk.

Ugyanakkor kellemetlen is, hiszen órákat kell várni a határon a dugó miatt, ami különösen az ingázókat érinti kellemetlenül. Ráadásul kiderült, alternatívákat is keresniük kell a munkahelyükre történő átjutásra, ugyanis az osztrák rendőrök azt nyilatkozták az Indexnek, könnyen elképzelhető. hogy idén már nem fog változni a helyzet.

Osztrák ellenõrzés - Toródás az M1-es autópályán
Fotó: MTI

Közben egy ideig úgy tűnt, változik a helyzet vonatfronton, hétfő reggel legalábbis elindultak az első, tömött járatok München felé, tele menekülttel. Az osztrák határon ugyan adódott egy kis probléma a zsúfoltságból, de úgy néz ki, a rendőrök végül megenyhültek, és engedik tovább a vonatokat.

Kedden reggel 9-től azonban újra állnak a szerelvények a pályaudvaron, amely egyelőre nem indít és nem fogad újabb járatokat, hogy ez meddig tart és mik az okai, pontosan nem tudni.

Nyugat-Európa segít. De legalább kiderült, hogy Magyarország biztosan nem Nyugat-Európa, és soha nem is lesz az.

Hozzászólások