Karai Kristóf tervei szerint alakult a motorcross hétvége

Az ifjú tehetség siekre töretlen

2015/09/02

Karai Kristóf a versenyzést a Cseh Crossracing bajnokságban folytatta hétvégén. A rendezvény Olešnice városában került megrendezésre. A helyszínre érkezéskor Kristófék már látták, hogy nem a megszokott pályán kell teljesíteni a kihívásokat.

A depóban történt helyfoglalás után a szokásos pálya bejárás következett, ekkor már teljesen világossá vált, hogy ismét nem lesz egyszerű dolga Kristófnak, ha a pozícióját meg akarja tartani a bajnokságban. Ugyanis a rendezők egy teljesen szokatlan pályát építettek a versenyzők számára. A pálya tulajdonképpen két részből állt, egy cross részből, ami több nehéz lyukas ugróval fel-le dobóval tűzdelt, és egy technikás kanyargós shorttrack jellegű pályaszakaszból, ami nem mondható megszokottnak az eddigi versenypályákhoz képest.

karai2

Ám Kristóf számára nem volt ismeretlen az ilyen pálya sem, hiszen korábban már indult shortrack és flattrack (salak) versenyeken is, így bizakodva indult neki az első szabadedzésnek. Hamar rá is érzett a pálya nyomvonalára, ugróira és így egy remek tempót tudott motorozni. Sajnos egy technikai probléma miatt az utolsó köröket már nem tudta teljesíteni, mivel a quad teljesen megállt. A depóba vontatás után már szinte feladni kényszerült a versenyt, mert nem találták a hiba forrását. Édesapja tapasztalatának köszönhetően végül rájöttek, hogy az üzemagyag szivattyú csak szakaszosan működött, ami egy testkábel szakadás miatt történt. Viszont mire ezt a problémát orvosolni tudták Kristóf az időmérő futamra már nem tudott beállni, így azt csak a pálya széléről nézhette végig.

A rajt a szokásos módon zajlott, annyi különbséggel, hogy egy versenyző társa oldalról nekiment Kristófnak, így ő az utolsó helyre szorult és megint onnan kezdhette meg az üldözést a célja elérése felé. Az embert próbáló pálya ellenére is a második helyen sikerült zárnia az első futamot. A második futamot egy sajnálatos baleset árnyékolta be, ami a motocrossosoknál történt, így a futam egy csaknem félórás csúszással indulhatott. Kristófnak az előző futamhoz hasonlóan a mezőny végén sikerült elrajtolnia, de ez itt kicsit tudatosan is történt, hisz édesapjával végig figyelték, hogy a pálya hogyan romlik futamról futamra és ennek megfelelően állították be a futóművet. Néhány kör megtétele után Kristóf őrületes hajszába kezdett és sorra előzte az előtte haladókat. Volt, hogy elugrott mellettük, volt, hogy szűk kanyarban kettőt is előzött egyszerre. Látszott az elszántsága és hogy semmi sem tántoríthatja el attól, hogy elérje a maga elé kitűzött célt, ami nem más volt, mint megnyerni a futamot. Ez az erő hajtotta őt körről körre, míg végül kategóriája nyerteseként lengették neki a kockás zászlót.

karai3

Kristóf hatalmas örömmel, és elégedettséggel gurult a depóba édesapjához, hiszen ezzel az őrületes hajrájával a Szlovák bajnokság vezető pozíciójához immáron a Cseh bajnokság vezető pozícióját is magáénak tudhatja. Mindkét bajnokságban már csak egy verseny van hátra, így Kristóf már csak arra összpontosít, hogy ezt a nagyon nehezen megszerzett pozíciót megtartsa magának.            

A motoron történt változtatásokat kellet tesztelnie, amit a korábbi rossz rajtjai miatt kellet módosítani. A rajt előtti izgalmakat kellet megoldania, és nem utolsó sorban a bajnokságban, a pozíciójának előbbre lendítése volt a kitűzött cél. Ugyanis a fiatal versenyzőnek az első versenyen elszenvedett bukásából eredően 25 pont lemaradást kellet behoznia. Bravúrt hajtott végre!

karaijoci_4

Hozzászólások