Katonákat küldünk a terrorista Iszlám Állam ellen

A parlament döntött...

2015/04/15

A magyar parlament kedden döntött arról, hogy hazánk is részt vesz az Iszlám Állam elleni harcban, és százötven fős kontingenst küld Irakba. Katonáink 2017 végéig harcolhatnak a terrorizmus ellen, idegen földön.

A magyar országgyűlés 137 igen és 57 nem szavazattal fogadta el azt a javaslatot, hogy Magyarország is katonákat küldjön az iraki Erbílbe, a terrorista Iszlám Állam (IS) elleni harcba. Összesen százötven katonáról van szó, akikből száztíz a helyszínen teljesítene szolgálatot, hat tiszt pedig a vezetési pontokra kerülne.

A magyar parlamentben igennel szavazott a Fidesz–KDNP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt, nemmel pedig az MSZP, az LMP és a Jobbik. A kormány azzal indokolta a javaslatot, hogy korábban az ENSZ is kérte a tagországokat, hogy érdemben is támogassák a terrorizmus elleni küzdelmet.

katona_irak

A terrorizmus elleni harc a január 7-i, Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás után erősödött fel, majd miután híre ment, hogy az Iszlám Állam milyen kegyetlenségeket követ el az ellenőrzése alatt tartott területen (még januárban 13 fiatalt lőttek halomra, mert tévén focimeccset néztek).

Hozzászólások