Kedden már felszakadozik a felhőzet

Azért legyen kéznél az esernyő

2015/09/29

Kedden is marad a borongós őszi idő, bár felszakadozhat a felhőzet, északon megerősödik a szél, viharos széllökések is lehetnek.

Kedden észak felől tovább szakadozik a felhőzet, egyre több helyen kisüt a nap, de délen, délkeleten csak késő délutántól lesz számottevő felhőzetcsökkenés. Elsősorban délen alakul ki szórványosan eső. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, északkeleten néhol viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között valószínű, de északon a szélvédett, kevésbé felhős tájakon hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 14 és 19 fok között alakul.

Beginning of the  storm with small tornado above the village

Időjárási helyzet Európában
  
Szárazföldünk nyugati területei fölött egy nagyméretű anticiklon helyezkedik el. Területén általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A magasnyomású zóna keleti, délkeleti peremén egy hullámzó frontálzóna húzódik, emiatt ott sok a felhő, és többfelé fordul elő eső, záporeső. Szintén többször erősen felhős az ég Izland térségében, és szórványosan alakul ki záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nagy részén többnyire 11 és 20 fok között alakul. Ennél melegebb már csak délen és keleten van, ahol a délutáni órákra még 22 és 30 fok közé melegszik fel a levegő, sőt az Ibériai-félsziget déli tájain 31, 36 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte még nedves, majd szárazabb, továbbra is hűvös léghullámok érkeznek.
  
  

Hozzászólások