Kerítésre szerelt pengékkel a bevándorlók ellen

Már épül az új vasfüggöny

2015/07/15

Magyarország egyik legnagyobb, nehezen kezelhető problémája jelenleg a menekültügy, amit a kormány egyelőre egy három méter magas kerítéssel tervez megoldani a szerb-magyar határon. Az építkezés már folyik, egy 150 méteres próbakerítést húznak fel, és kiderült, hogy vastag drótépítményből éles pengék állnak majd ki.

“A kerítés tetején és alján pengés drótot feszítünk ki. A pengék Szerbia felé néznek majd, hiszen az arról érkező migránsok mozgását kell megakadályozni – mondta a Délmagyarnak Nagy László nyugalmazott ezredes, az építkezés felelőse. – Ezek a drótok megakadályozzák, hogy a kerítésre másszanak, de arra is alkalmasak, hogy a mászóknak sérülést okozzanak. De nem a sérülés okozása a cél, hanem a migrációs mozgás megakadályozása.”

A próbakerítés fa- és fémoszlopai két és fél méter magasak lesznek, a kerítés anyaga pedig vastag lesz, hogy ne lehessen elvágni. Ez alapján döntik el, milyen lesz a többi része. Az építkezés jelenleg reggel fél 9-től délután fél 5-ig, a Magyar Honvédség katonáival, amit egy szerb tévéstáb élőben is lefilmezett, de román, horvát és cseh újságírók is megnézték az épülő kerítést.

security restricted area with a barbed wire fence

A tervek szerint november 30-ig a kerítés teljes hosszában, mintegy 175 kilométere hosszan felépül, melynek költsége a hivatalos adatok szerint 6,5 milliárd forint lesz. A döntés széles társadalmi vitát generált, sok az ötlet pártolója, de ellenzője is, így számos tiltakozás szerveződött már az “új vasfüggöny” felhúzás ellen.

Hozzászólások