Készíts otthon isteni sajtot

Könnyű és finom

2015/06/30

Szinte kivétel nélkül mindenki szereti a sajtokat, vagy annak valamilyen formáját. Ki a füstöltet, ki a félkemény, kemény sajtokat, van akinek mindene a camembert sajt, mások a szagos fajtát szeretik. A legjobb benne, hogy bármelyik táborba is tartozol, te magad is elkészítheted a sajtot otthon!

Alig néhány dologra lesz szükséged ahhoz, hogy élvezd a házi készítésű sajtot. Nemcsak azért lesz igazán finom, mert olyan ízesítést választhatsz hozzá, amilyet csak szeretnél, hanem azért is, mert tudod, hogy megdolgoztál a sikerért. A recept végtelenül egyszerű, de ha elsőre nem is úgy sikerülne, ahogy azt a hiperből megszoktad, akkor se legyél elkeseredve. Tulajdonképpen kis túlzással még azt is mondhatnánk, hogy ha az állaga nem is olyan, az ízével biztosan elégedett leszel. Minél többször készíted el otthon a házi sajtot, annál gyakorlottabb leszel. Figyelmeztetés: annál kevésbé leszel képes lemondani róla! Készítheted juhtejből, kecsketejből, tehéntejből.

A házi készítésű sajt előnyei közé sorolható továbbá, hogy biztosan nem tartalmaz olyan összetevőt, aminek származásával ne lennél tisztában. Tartósítószer nem kell bele, úgyis hamar el fog fogyni.

Assortment of dairy products

Hozzávalók:

  • 2 l zsíros tej
  • 2 mk citromsav
  • lilahagyma, medvehagyma, snidling, dió
  • edény
  • szűrő
  • konyharuha

A tejet egy tiszta, fertőtlenített edényben forrald fel. Miután elérted a 80-85 fokot, add hozzá a két mokkáskanál citromsavat. Keverd össze óvatosan. Hogy ne legyen a reakció túl hirtelen, akár kis adagokban is beleszórhatod a savat. Nem jó, ha túl gyorsan, túl sokat szórsz bele, inkább a fokozatosság elvét kövesd. Így lehet a sajt kellemesen lágy, puha. Azt fogod tapasztalni, hogy lassan kettéválik a fehérje és a savó. Ha teljesen különvált a két rész, akkor öntsük át egy másik lábosba, amin egy szűrőn keresztül külön tudjuk választani a sajtot és a levét. Egy konyharuhába öntsd bele, és hagyd lecsöpögni, amíg majdnem száraz nem lesz a sajt. Ezután eldöntheted, hogy kisütöd, kemény sajtot szeretnél-e, vagy még ízesítheted is előtte, apróra vágott lilahagymával, snidlinggel, gyakorlottabbak dióval is.

Hozzászólások