Készíts sushit otthon!

A sushi igazi türelemjáték, de megéri!

2017/07/28

A sushit nem feltétlen kell drága éttermekből rendelned, otthon is kísérletezhetsz a saját ízlésed szerint. Nem lesz egyszerű, de megéri bíbelődni vele! 

Ha nekiállsz elkészíteni házilag a sushit, legyél nagyon nyugodt, türelmes és nézz meg az interneten legalább 2 különböző videót az elkészítéséről, tekerésről. A rizs ha jól készíted el, nagyon fog ragadni, fontos, legyen egy vizes edény, amiben folyamatosan nedvesítheted a kezed! Vigyázz a nori lap viszont nem szereti a vizet. A késnél fontos, hogy nagyon éles legyen, nem jó ha reszelve szeleteled, széteshet a remekműved! Sok sikert a maki sushi elkészítéséhez! 

30911_maki-sushi_n-201510170719

Hozzávalók: 

  • 25 dkg rövidszemű rizs
  • 3 dl víz
  • 3 ek rizsecet
  • 2 tk cukor
  • 1 mk só
  • 1 cs Nori lap
  • 1 db bambusztekercs
  • 1 db uborka
  • 1 db piros paprika
  • 10 dkg nyers tonhal
  • 10 dkg nyers lazac
  • wasabi por vagy krém
  • pácolt rózsaszín gyömbér
  • szójaszósz

Elkészítés:

1. A rizst hideg vízzel addig mossuk át, amíg a víz zavarossága meg nem szűnik, legalább 8-10 vízcserét igényel. Tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, majd fedjük le a lábost, és lassú tűzön forraljuk fel a rizst.

2. Miután felforrt, vegyük le a tűzről a lábost, és hagyjuk állni 15 percet. Egy tálban keverjük össze a rizsecetet cukorral és a sóval, adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez, hűtsük ki!

3. Az uborkát hosszában nyolcadoljuk, vágjuk ki a magházat, és csináljunk olyan hosszú egyenes rudacskákat, amilyen a nori lap hossza. Ugyanilyenre hozzuk össze a paprikát.

4. A halakat használat előtt 24 órát fagyasszuk, hogy elpusztuljanak az élősködök benne. Tehát a halacskákat szálkátlanítjuk, és kisujj vastagságúra vágjuk, természetesen a bőre nélkül! Ha a wasabink por, kevés vízzel egy viszonylag gyurmaszerű masszává keverjük.

5. Helyezzünk egy fél ív norit a bambusztekercsre. Tartsuk kezünket benedvesítve, és tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére, és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen (ez a feltekerés miatt kell).

6. Tegyük a sushi rizsre a zöldség és/vagy hússzeleteket hosszanti irányba (aki szereti wasabival is megkenheti). Ezután kezdjük el feltekerni a bambuszlap segítségével a norit, figyeljünk arra, hogy a sushi rizs mindkét vége szorosan le legyen zárva.

7. Miközben feltekerjük óvatosan, kissé préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá hogy ne nyomjuk szét. Miután feltekertük, távolítsuk el a bambuszt.

8. Egy nedves és nagyon éles késsel szeleteljük fel a sushi rudakat arányosan egyenlő szeletekre, vigyázzunk arra hogy a késsel egyenesen lefele szeljünk, és ne fűrészelve vágjunk, mert akkor széthullhat vágás közben a sushi.

Jó étvágyat! 

(via)
(photo: westsakura.com, mindmegette.hu)

Hozzászólások