Készítsd el! Édes Mikulás kalács, könnyedén

Dekoratív finomság, akár ajándékba is

2014/12/04

Nem csupán mikulás csomaggal lepheted meg szeretteidet, készíthetsz akár szuperhelyes Mikulás fejet is, kalácsból. Akár a gyermeked, akár a párod is nagyon örülne egy ilyen finomságnak.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a Mikulás csomag elfelejthető, viszont ki tudna ellenállni egy ilyen édességnek?

Mi kell hozzá?

– 70 dk liszt
– 3 púpos evőkanál porcukor,
– 3 evőkanál édesítő (folyékony édesítő vagy glukonon),
– 2 egész tojás,
– 4 dl lanygos tej,
– 2 kávéskanál cukor,
– 5 dkg élesztő,
– 10-12 dkg olvasztott margarin,
– só

Hogyan készítsd el?

Az élesztőt futtasd fel kb. 2,5 dl langyos tejbe. A lisztet egy nagy tálba szórd bele. Mikor az élesztő felfutott, beleöntjük és összekeverjük, hogy galuska állagú legyen. Hagyjuk megkelni. Ezután hozzátesszük a tojásokat, a cukrot, az édesítőt, a maradék tejet, egy csipet sót.
Határozott mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kanalanként hozzá trssük az olvasztott, de nem meleg margarint és felverjük. Lehetőleg ne lisztezzük csak a legvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta (ha túl lisztezzük a tésztát sűrű lesz).

Ha ezzel megvagyunk a kelesztő tálat kilisztezzük, a tésztát belehelyezzük és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és csak annyit kell rajta gyúrni, hogy ne ragadjon a nyújtófához.
Ajánlatos egy kevés langyos vaníliás tejjel meglocsolni mielőtt teljesen elkészül.

mikulás

Az elkészült tésztából formázzunk egy csepp anyagot, ez lesz a Mikulás feje és még egy részt nyújtsunk kis, egy szakállnak való darabot. A szakállat ollóval vagdossuk darabokra, csíkokra, majd a szakállat rögzítsük a fejhez és oszlassuk el a csíkokat, hogy szép, dús szakállat kapjunk.

Ezután jönnek a szemek, az orr és a sapka, amelyeket szintén a tésztából készítünk el.
Miután kész a Mikulás fej, előbb bekenjünk tojással, majd ha szeretnénk, kimondottan ételszínezőként árult piros színnel befesthetjük a sapkáját.
Nincs más hátra, mint kisütni. 180 foknon 30 perc alatt el is készül az édes kis Mikulás fej.

 

Hozzászólások