Két-három hetünk van az influenzajárvány csúcsáig

Csodaszer nincs, segítség viszont igen

2015/01/23

A napokban hazánkat is elérte az influenzajárvány, Dr. Tausz István gyermekorvos szerint a védekezés kulcsa az immunrendszer megerősítése, amiért a legtöbbet az egészséges étkezéssel és a megfelelő vitaminellátottsággal tehetünk. De vannak más módszerek is.

“Először is, kerüljük a zsúfolt helyeket – mondta Dr. Tausz István a FEM3 Café című magazinműsorban. – Ez a tömegközlekedésben természetesen nem megoldható, de például bevásárlóközpontba – ha csak lehet – ne gyerekkel menjenek a szülők. Figyeljünk az egészséges táplálkozásra, és ha már úgy érezzük, valami bujkál bennünk, akkor inkább maradjunk otthon.”

A doktor szerint ezzel csak növelnénk a fertőzés veszélyét. Az oltásról megjegyezte, hogy nagyjából két hét, míg ki tudja fejteni a hatását, így aki még most, a járvány felmenő ágában eszmél – két-három hetünk lehet az influenzajárvány csúcsáig -, annak is érdemes beadatni a háziorvosával. Az oltással ártani végül is nem tudunk.

boy sleeping with digital thermometer

Az orvos felhívta a figyelmet, hogy az immunrendszer megerősítésével nem csak utólag kell foglalkoznunk, hanem megeleőző
jelleggel előtte is. Az érkezés azért fontos, mert mefelelő baktériumösszetételt kell kialakítani a bélrendszerben, ehhez
pedig nagyon fontos a megfelelő étkezés, esetleg a probiotikumok bevitele a szervezetbe.

Fiatal és idősebb korban nagyobb a megbetegedés veszélye, és ha gyermekünknél akár minimális hőemelkedést észlelünk, figyeljünk rá jobban, mint eddig, és inkább tartsuk otthoni megfigyelés alatt, mint iskolába küldjük. Az influenzát onnan ismerjük fel, hogy hirtelen magas lázzal, és általános gyengeséggel kezdődik, majd jönnek a légúti tünetek (köhögés), de kitartás: ha nincs szövődmény, egy hét alatt túl lehet jutni rajta.

Hozzászólások