Kevesebb baráttal boldogabb az élet?

A magas IQ egyenlő a kevés baráttal?

2016/07/19

Megannyi kérdés övezi azt a témát, hogy vajon melyik a jobb nekünk: ha sok baráttal rendelkezünk, vagy ha szelektáljuk őket? Most talán meg tudjuk válaszolni a kérdést!

Kétségtelen, hogy szükségünk van barátokra és a velük való kommunikációra. Azonban a tudósok nem lennének tudósok, ha nem szednék darabjaira még ezt az egyszerű tényt is. A kérdés az volt, hogy jobb nekünk: sok baráttal, vagy kevéssel? 15000 18 és 28 év közötti fiatal szociális kapcsolatait vizsgálták meg. A kutatásban résztvevők más-más kulturális közegből és különböző népsűrűségű területekről származtak. 

A kutatás eredményeit 3 fő pontra osztották:

1. Azok az emberek akik, nagyobb népsűrűségű területen élnek, kevésbé boldogok.

2. Szükségünk van folyamatos, őszinte kommunikációra. Boldogságunk egyik fontos kulcsa a minél több személyes kapcsolat megteremtése.

3. Az intelligens emberek legtöbbször kivételt képeznek a szabályok alól. A magasabb IQ-val rendelkezőknek kevesebb kommunikációra van szükségük, ugyanis nem érzik magukat komfortosan, ha náluk alacsonyabb értelmi szintűekkel kell érintkezzenek. Azt meg, hogy a zsenik különcök, eddig is tudtuk.

A lángelmék élete nehéz. Általában magányosak és nagyon kevesen értik meg őket. Számukra egy társadalmi esemény kellemetlenségekkel jár, és egyáltalán nem gondolják, úgy, hogy ez lenne a boldog élet kulcsa. Ezeket az embereket a kommunikáció a legkevésbé sem érdekli, életüket arra tették fel, hogy teljesen kibontakozzanak hivatásukban. Az értelmiségiek a boldogságot a saját tevékenységeik elvégzése közben találják meg. A legnagyobb örömöt abban lelik, ha eredményesen végezhetik a munkájukat. Vegyünk példának egy orvost, aki a rák ellenszerén dolgozik, vagy egy írót, aki a regényét tökéletesíti. Állításuk szerint ezek olyan mértékű koncentrációt igényelnek, amibe csak belezavarna más problémája.

Az okok a múltban keresendők

Létezik egy úgynevezett szavanna-elmélet. Eszerint az ősi vadászok életmódja mai napig befolyásolja az létünket. Régen kb. 150 ember lakott közösen kis falvakban. Az együttélésnek azért volt nagy jelentősége, mert csak így volt lehetőségük átvészelni a nehéz időszakokat, emellett fontos volt számukra az állandóság és a megszokás. Manapság is a jól megszokott dolgokat kedveljük, ám a technológia korában lehetetlen elkerülni a folyamatos változást. Az elmélet szerint az ember már nem csak egy ember, hanem külön egy test és külön egy elme. Az elme egy kihalt sivatagban létezik, a test pedig több ezer másikkal él együtt négyzetkilométerenként. Az emberek többsége ilyen.

A magas intelligencia lehetővé teszi az új körülményekhez való alkalmazkodást. A zsenik saját szabályaik szerint élik mindennapjaikat, így nincs szükségük túl sok emberre maguk körül, ugyanis csak felborítanák jól kialakított, harmónikus életüket.

Hozzászólások