Ki mondja meg, hogy szép vagy-e és mi a szépség?

Kiakadt a világra az androgün modell

2015/12/09

Ez a lány pont olyan testi adottságokkal van megáldva, mint bármelyik kifutós modell a legismertebb angyali fehérneműmárka lányai közül. Mégsem hajlandóak alkalmazni, mert szerintük túl fiús a rövid haja és úgy néz ki, mint egy férfi. Ő viszont be akarja bizonyítani, hogy a szépség mennyire sokszínű, és senki se akarjon egy idealizált nőhöz hasonlítani, hiszen mindannyian mások vagyunk.

A fene nagy feminizmusunk közepette egyre több nő szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy régen el kellett volna szakadnunk az agyon retusált, tökéletesre festett női testképtől, és vállalni kéne magunkat, önnön természetességünkben. Csakhogy, éppen ez a vállalás esik igazán nehezünkre, még ha igaz is, hogy elegünk van már a tökéletesség hajkurászásából és az állandó megfelelési kényszerből. Közben meg elfelejtünk nők lenni, kiveszni látszik a gyenge(éd)ség belőlünk, helyét pedig átveszi valamiféle latens verseny a férfiakkal hatalomért, sikerért, elismerésért. A kettő nem feltétlenül zárja ki egymást, azonban nem gondolom, hogy szükségszerűen szélsőségekben kellene gondolkoznunk. A nőiesség megtalálását először is magunkban kell keresnünk.

Erre buzdít az az egyébként sikeres modell is, aki azért került hátrányos helyzetbe, mert rövidre vágva hordja a haját, a testfelépítése pedig igencsak maszkulin. Évek óta nem sikerül ezek miatt bejutnia a topmodellek egyik legnívósabb bemutatójára, a Victoria’s Secret kifutójára, mert megbillogozzák, pedig testi adottságai tökéletesen megfelelnek az elvárásnak. Mégis többször nézik férfinek, vagy éppenséggel transzneműnek. Ezzel együtt pedig azt üzente számára a fehérneműmárka, hogy ezek szerint ő nem elég nőies, amiért ilyen a külseje. A hangzatos nevű Rain Dove mindössze 26 éves, és úgy döntött bebizonyítja, hogy semmi szükség arra, hogy beskatulyázzák a nőket és egy kaptafára szabassa át bárki magát, mert az gondolják tökéletesnek. Attól még ugyanúgy lehet valaki nőies és szexi, hogy rövid a haja, vagy karakteres az arca. “Azt szeretném megmutatni az embereknek, hogy mennyiféle szépség létezik” – mondja az egyébként keresett lány. Kétség kívül, Rain nagyon férfias vonásokkal rendelkezik, ennek ellenére olyan magazinokkal dolgozott már együtt, mint a W, a Vouge, a Marie Claire vagy az Elle. A modell közösségi oldalán látható képei alapján nehéz lenne állítanunk, hogy nincs abban egy furcsa igazság, amiért a nőiességet nem vele szeretnék képviseltetni, hiszen bőven dob egy lapáttal megbotránkoztató, polgárpukkasztó fotóival.

Az androgünnek is tartott Rain szerint azonban cseppet sem veszít nőiességéből, csak azért, mert szeret lazább ruhákat hordani és rövid frizurát viselni. Mindez egyszerűen egy eszköz arra, hogy megmutassa mennyiféle árnyalata létezik a szépségnek. “A karrierem kezdetétől szembesültem azzal a ténnyel, hogy mennyire beszűkült ez a világ, milyen korlátok közé szorítják a nőket, pedig a világon annyi típusú nő létezik! Ők nem olyanok, mint ezek a lányok, mégis hozzájuk hasonlítják magukat. Ideje, hogy véget vessünk ennek, és tágítsunk a határokon” – mondja a modell, aki legutóbb éppen ezért VS fehérneműkbe bújt és saját fotósorozatot készített arról, hogyan fest ezekben a ruhadarabokban. Reméli, hogy ezzel is felhívja a figyelmet arra, hogy  a szépség mennyire szubjektív, és amit az egyik ember szépnek talál, az lehet, hogy másnak nem fog tetszeni, de attól még egyikük se különb a másiknál.   Te egyetértesz vele?  

Hozzászólások