Kiderült: brit születésű volt a terrorista

Részletek a londoni terrortámadásról

2017/03/23

Tegnap -a brüsszeli terrortámadások évfordulóján- egy brit születésű merénylő gyalogosokat gázolt el, majd megkéselt egy rendőrt a parlament épülete előtt. 

Brit születésű volt a londoni merénylet elkövetője – közölte Theresa May a parlamentben. A brit kormányfő szerint a titkosszolgálatok már korábban ismerték a férfit. Az elhárításért felelős MI5 már figyelte őt, nyomozott utána erőszakos, szélsőséges nézetei miatt. A kormányfő nem beszélt a merénylő származásáról, és iszlám szálról, bár a rendőrség korábban lényegében erre utalt. 

Nyolc embert vettek őrizetbe Londonban a szerda délutáni merénylet nyomán. Az autós támadással indult, késeléssel folytatódott terrortámadásban – ez a hatóságok hivatalos minősítése – egy civil nő és egy férfi, egy rendőr vesztette életét, a merénylőt lelőtték. A korábbi hírek három civil áldozatról szóltak a rendőrön és a likvidált merénylőn túl.

A kórházakban 36 sérültet ápolnak, közülük hét ember állapota súlyos – írta a BBC. Az áldozatok között külföldiek is vannak, magyar sérültről nem tudni. A 12 brit sérült mellett Theresa May három francia gyerekről, négy dél-koreairól, két görög, egy-egy amerikai, lengyel, kínai, olasz, német és ír sérültről szólt.

A merénylet – amelyet épp a brüsszeli támadások évfordulóján hajtottak végre – az iszlamisták által már többször használt forgatókönyv szerint zajlott: a Westminster hídon a járdára hajtott bérelt autójával egy férfi, gyalogosokat ütve el. Egy nő a Temzébe zuhant, de kimentették és kórházba szállították. Ezután végighajtott a hídon, a parlamentnél nekihajtott egy kerítésnek. Ekkor kiszállt, halálra késelt egy fegyvertelen rendőrt, mielőtt a fegyverrel felszerelt rendőrök lelőtték a támadót. Személyazonosságáról egyelőre nem sok szivárgott ki – annyi igen, hogy Birminghamban lakhatott –, de a rendőrség jelezte, pontosabb adataik is vannak róla.

 Theresa May sikerről beszélt

A kormányfő csütörtöki parlamenti felszólalásában a rendőrség hősies és hatékony működéséről beszélt a merénylet kapcsán is. Az elkövető ugyanis szándékai szerint be akart jutni a parlamentbe, amely előtt néhány méterrel lelőtték. Azt azonban elismerte, hogy felül kell vizsgálni a parlament körüli biztonsági rendszert és a szabályozást.

A szolgálatok 13 terrortámadást akadályoztak meg az elmúlt években – mondta a Guardian szerint a kormányfő., aki külön megemlékezett a lelőtt rendőr, a 48 éves, családos Keith Palmer hősiességéről, aki fegyver nélkül is megpróbálta feltartóztatni a késes támadót.

Egyedül volt, de vannak mögötte

Az elkövető egyedül volt, de a rendőrség bizonyos benne, hogy nemzetközi terrorista kapcsolatai voltak. A Scotland Yard képviseletében nyilatkozó, a terrorelhárításért felelős Mark Rowley ugyanakkor elmondta: egyelőre nincs információ arról, hogy hasonló támadásra lehetne számítani.

Rowley nyilatkozatából egyelőre nem derült ki, hogy az éjszakai razziák során letartóztatott hét – Theresa May csütörtök déli parlamenti felszólalása alapján már nyolc – ember milyen kapocslatban állhatott a támadóval. A rendőrség további akciókat hajt végre, újabb érintett, a merénylettel kapocslatba hozható személyek felkutatása érdekében.

Ez a merénylet volt Nagy-Britanniában 2005 óta a legsúlyosabb. 12 évvel ezelőtt, a londoni metróban öngyilkos merénylők bombatámadásában 52 ember halt meg.

Londoni beszámolók szerint a város távolabbi pontjain nem látható a szokásosnál nagyobb rendőri jelenlét: fegyveres rendőrök vannak ugyan a nagyobb metróállomásokon, pályaudvarokon is, de ez már korábban is így volt.

Forrás: index.hu

Hozzászólások