Kiderült, hogy évek óta hamisítják a NAV weboldalát

Figyeljünk, mert a különbségek azért láthatóak

2015/01/28

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán adott ki egy hivatalos közleményt, miszerint vigyázzon mindenki, mert imposztorok garázdálkodnak a virtuális térben, akik az állami szerv honlapját hamisítják az interneten. Nagyon jól teszik, hogy erre felhívják a figyelmet, csakhogy már évekkel ezelőtt figyelni és lépni kellett volna az ügyben.

“Olyan oldal jelent meg az interneten, amely a megtévesztésig hasonlít a NAV hivatalos weboldalárakezdődik az adóhatóság hivatalos közleménye. – Aki ezt használja, bajba kerülhet, mert az itt közzétett nyomtatványok, az itt olvasható információk bizonytalan forrású hamisítványok, letöltésükkel akár kártékony kódok is bekerülhetnek a felhasználók rendszerébe.”

nav2
A hamis oldalt azonnal lebuktatják a reklámok

“Egyetlen olyan weboldal sem hiteles, amelyben a „nav” mellett nem szerepel a „gov.hu” tartomány megnevezése. A hamis honlapon található nyomtatványkitöltő programok használata veszélyes, mert azok esetlegesen kártékony, rosszindulatú kódokat tartalmazhatnak. Az üggyel kapcsolatban a NAV megteszi a szükséges jogi intézkedéseket.”

A nav.hu oldalt pedig már 14 éve, 2001-ben jegyezték be (nyilván más céllal, mert a NAV akkor még nem létezett), mostani formájában pedig évek óta működik. A különbség ugyanakkor szemmel látható, mivel a hamis weblap tele van Google-hirdetésekkel. A szolgáltató azonban végrehajtással tavaly megszűnt – tudta meg a 444.hu.

Az oldal viszont nem állt le, és az évek alatt szinte tökéletes nav.gov.hu-kópia jött létre a helyén. A NAV pedig megvehette volna a nav.hu-t is, de 2007-ben még százezer forintot sem akart költeni rá, pedig megtehette volna, mert a domain tulajdonosa egyáltalán nem zárkózott el ettől. Mondjuk ez nem jogosítja fel arra, hogy egy az egybe lemásolja az eredeti oldalt.

Hozzászólások