Kiderült mennyit költünk karácsonyi ajándékra

Ennyit költenek a magyarok átlagosan karácsonyra

2017/12/04

December elején mindenkinél felmerül az a kérdés, hogy mégis mennyit szánjunk ajándékra, illetve, hogy a többség mennyit költ ebben az időszakban.

Karácsonyi dalok a plázákban, tömeg és fahéjillat: indul az év legnagyobb bevásárlássorozata. Az ajándékkeresők több mint 85%-a a következő hetekben tervez megvenni szinte mindent, amit majd a fa alá tesz december 24-én – többek között ez derült ki a Vatera saját felhasználói körében végzett, friss felméréséből. A válaszadók zöme – 36% – négy-öt fő számára tervez vásárolni, valamivel kevesebben – 32% – pedig egy-három személynek.

Átlagosan 46 870 forintot szánunk a karácsonyi ajándékokra, és ennek majdnem a felét online költjük majd el. A felmérés eredményei megerősíteni látszanak a sztereotípiákat: míg a legtöbb férfi – 41% – maximum három személyt ajándékoz meg, addig a nők többsége – 36% – négy-öt főnek tervez vásárolni, de sokan – 29% – akár hat-tíz személynek is kedveskednek.

A kutatás szerint egyre korábbra esik a karácsonyi bevásárlás: a kitöltők 37%-a novemberre, 41%-a pedig december elejére időzíti az ajándékok beszerzését. Ugyanakkor csupán a válaszadók 13%-a jár egész évben nyitott szemmel. Kevesen halogatnak, mindössze a felmérésben részt vevők 3%-a hagyja az utolsó pillanatra a vásárlást, és e tekintetben elenyésző a nemek közötti különbség.

karacsonyi_ajandek

Azt adjuk, amit kapni szeretnénk

Az online piactér nemcsak arról kérdezte meg a felhasználóit, hogy milyen ajándékot fognak vásárolni, hanem arról is, hogy mit látnának szívesen a fa alatt. A legtöbben ruhát – 73% -, könyvet – 68% – és szépségápolási terméket – 60% – szeretnének kapni, és ezeket is tervezik venni, vagyis hasonló ajándékban gondolkodnak, mint amire saját maguk vágynak.

Ennek némileg ellentmondóak a számítástechnikai eszközök – például notebook, tablet -, melyek sokak – 53% – kívánságlistáján szerepelnek, mégis kevesebben – 40% – lepik meg vele szeretteiket. Helyettük inkább a háztartási kisgépek kerülnek majd a kosarakba – 51% -, így előfordulhat, hogy a vágyott új laptop helyett többen egy praktikus robotporszívót találnak a fa alatt, melyet rögtön be is vethetnek az ünnepek utáni romeltakarítás során.

A tervezett ajándékok között előkelő helyen szerepel még a gyerekjáték – 61% -, ami érthető, hiszen a szülők számára gyermekük boldogsága és kívánságának teljesítése szinte mindennél fontosabb.

Egyre több ajándékot rendelünk online

Idén a karácsonyi bevásárlás felét már online intézzük: átlagosan több mint 23 ezer forint értékben pakoljuk tele a virtuális kosarunkat – elsősorban könyvekkel – 60% -, illetve a már említett háztartási kisgépekkel – 59%. Hasonlóképp, túlnyomó részben inkább az internetről rendelünk számítástechnikai eszközöket – 62% – és gyerekjátékokat, LEGO-t – 72%. Manapság egyre népszerűbb az élmények – például üdülés vagy wellness-hétvége – ajándékozása. Az ilyen jellegű meglepetéseket az esetek 91%-ában szintén az interneten szerezzük be, ahol különféle csomagokat érhetünk el egyszerűen és sokszor igen kedvezményesen.

553be3116b0c1115c3ed4b5ce84b55af48b9aec1_pile-of-christmas-presents

A felmérés szerint főleg a kényelem miatt – 73% – választjuk a virtuális üzleteket, ami nem csoda, hiszen az online vásárlás sokszor csábítóbb, mint a plázákban tolongás. Fontos döntési szempont még az egyszerű ár-összehasonlítási lehetőség – 62% -, ráadásul így kedvezőbb árakkal – 51% – és szélesebb választékkal – 43% – találkozhatunk. Gyakran fordul elő például, hogy olyan termékre bukkanunk az online katalógusban, amit a boltokban nem, vagy csak nehezen találnánk meg magunktól.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy online vásárlás esetén házhoz szállítást is kérhetünk, ami tovább növeli a kényelemérzetet. “Karácsony előtt ugrásszerűen nő a futárszolgálattal történő kézbesítések aránya. Idő és energia hiányában ugyanis a vásárlóknak gyakran megéri egy picivel többet áldozni az ajándékbeszerzésre, hogy elkerüljék az ilyenkor jellemző zsúfoltságot és sorban állást. A felmérésben részt vevők visszajelzései alapján a neten vásárolt tárgyak közel 60%-a így jut el idén év végén a vevőkhöz. A fizetési módok tekintetében még mindig a készpénz a legjellemzőbb – 36% -, de már egyre gyakoribb a banki átutalás – 28% – és az online fizetés is – 22%” – mondta Szanitter Áron, a Vatera vezetője.

forrás

Hozzászólások