Kiderült, mi okozta a hatalmas tüzet a Kodály köröndön

Százmillióktól eshet el a ház

2015/01/19

A legmagasabb riasztási fokozat lépett életbe tavaly nyáron, mikor kigyulladt a Kodály körönd egyik Andrássy úti palotája, melynek következtében lezárták a környéket. A közös képviselő a napokban megkapta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jogerős döntését, ami miatt százmilliókat bukhat az életveszélyessé minősített ház.

A katasztrófavédelem mostani állásfoglalásának a lényege az, hogy építőipari tevékenységnek minősítette a házban folyó munkát, amely 2014 július 15-én az egész tetőszerkezet és a harmadik szint leégését okozta. Ez azonban, a biztosítói záradék ismeretében a lehető legrosszabb hír a háznak, melyen több milliárd forintra becsülték a helyreállítás költségeit.

kktuz_belso
Fotó: Tűzoltóság.info

A Kodály köröndön álló, 2400 négyzetméter alapterületű épület közös képviselője azóta is vitatkozik a biztosítóval a kártérítés módján és összegén. A gond az, hogy a szerződés nem vonatkozik az építési tevékenységből származó károkra, emiatt pedig most több százmillió forinttól eshet el a ház – tudta meg a PestiSrácok.hu.

És itt van a vita kulcspontja, ugyanis a katasztrófavédelem jogerős ítélete szerint a viharban megsérült csatornarendszer javítása ebbe a kategóriába esik, a közös képviselő viszont azzal érvel, hogy az csupán karbantartási munkának minősül, sok száz millió forintot érő véleményét pedig a bíróságon szeretné érvényesíteni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felvételei a tűzről:

A jelentésből az is kiderült, mi történt pontosan az ominózus napon a tetőtérben, és mi okozta a tüzet. Felelőtlen döntés volt, hogy bitumenolvasztásnál a munkások gázégővel hevítették a szigetelőanyagot, ami égni is kezdett. A tüzet homokkal próbáltak eloltani, sikertelenül, a kiszáradt, százéves tetőszerkezet percek alatt lángra kapott, és már nem lehetett segíteni rajta.

Mint utólag kiderült, a kivitelező nem tartott a dolgozóinak tűzvédelmi oktatást sem, amelyet pedig törvény ír elő.

 

Hozzászólások