Kilenc évet kapott Eva Rezesová

Lezárult a szlovák milliomosnő ügye

2014/09/11

Most már biztos: évekre börtönbe kerül Eva Rezesová, aki 2012 augusztusában halálos közúti balesetet okozott. Rezesová rezzenéstelen arccal hallgatta végig az ítéletet, ami súlyosabb, mint az első fokú ítéletben kiszabott 6 év volt.

A szlovák milliomos ittasan, 165 kilométeres sebességgel száguldott az M3-ason, amikor BMW terepjárójával nekiment egy előtte szabályosan haladó Fiat Punto személyautónak, amelynek mind a négy utasa a helyszínen meghalt. Rezesovát a bíróság jogerősen 9 év börtönbüntetésre ítélte.

RezesováCsütörtök délelőtt zajlott a Rezesová-per utolsó tárgyalása. A tárgyalóteremben a vádlott rokonai talpig feketében jelentek meg, de ott voltak az áldozatok hozzátartozói is, akik könnyes szemmel hallgatták, ahogy a bíróság feleleveníti a szörnyű este történéseit. Az elővezetett Rezesová ismét rezzenéstelen arccal hallgatta végig az ellene felhozott vádakat. A nő kedden az utolsó szó jogán még magyarul beszélt a bírósághoz, azt mondta, átérzi a halottak rokonainak fájdalmát, mert ő is elveszítette édesapját, ráadásul már két éve nem találkozhatott a gyermekeivel. „Nagyon nagyon sajnálom” – mondta akkor törtmagyarsággal Rezesová.

Bár korábban a bíróság 6 év fogházbüntetésre ítélte a milliomosnőt, most súlyosbították az ítéletet, az ellen ugyanis mindenki fellebbezett. A bíróság szerint a Fiat szabályosan közlekedett, Rezesová pedig elkerülhette volna a balesetet, ha a 165 kilométer helyett a megengedett 130-cal hajtott volna. Bár ügyvédje szerint alkoholt csak közvetlenül a baleset után fogyasztott, ezt végül nem sikerült bizonyítani.

A bíróságon enyhítő körülménynek tekintették, hogy Rezesovát hazánkban nem büntették még, és két fiatalkorú gyermeke is van, az alkoholos befolyásoltság és a betegsége, a pikkelysömör azonban nem menti fel a büntetése alól. A tárgyalást vezető bírónő szerint hiába Rezesová bocsánatkérése, nem érződik a hangján, hogy valóban megbánta tettét.

Rezesová, akit végül halálos közúti balesetet okozó ittas vezetés vádjában találtak bűnösnek, legkorábban 2018-ban szabadulhat, lányai addigra nagykorúak lesznek. A szlovák milliomosnő hírnevét családjának köszönheti: édesapja Alexander Rezes 1990-es évek közlekedési minisztereként a kassai vasút privatizációjának kulcsszereplője volt, Szlovákia második leggazdagabb embereként tartották számon.

Hozzászólások