Kimagasló munkájukért díjazták a magyar női kutatókat

2019/09/24

Az idei „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” díjazottai olyan betegségek kezelésében hozhatnak tudományos áttörést, mint az ADHD vagy az Alzheimer-kór. Elismerésben részesültek magyar kutatónők is a rangos eseményen.

Dr. Bunford Nóra az érzelemszabályozásra koncentrálva dolgozik azon hogy megoldást találjon a figyelemhiányos-hiperaktivitás okozta negatív következmények megelőzésére. Dr. Fülöp Lívia az idegrendszeri betegségek hatékony kezeléséért küzd, így azt kutatja, hogy az agysejtjeinket érő stresszhatások miként befolyásolják az olyan betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór.

A klinikai pszichológia és vegyészet területén is jövőbemutató munkát végző két, páratlan tudású magyar kutatónőnek ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri a „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” 4 000 000 Ft összdíjazású elismerését. A díjjal azt kívánják elérni, hogy több és több tehetséges, sikeres nő váljon ismertté és elismertté. Így szeretnék segíteni ezzel is pályafutásukat és kutatásaikat is. A díjat nem csak szakmai, hanem személyes célokra is szabadon fel lehet használni.
Az elmúlt 17 év alatt egyébként 47 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban és a vállalat eddig több mint 60 millió forinttal jutalmazta a magyar tudós nőket. Az alapítók fő célja a díj megálmodásakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket szélesebb körben megismerjék. A program külföldön már több mint 20 éves hagyománnyal működik, melynek hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán dolgoznak, valamint magyar felsőoktatási kutatási intézményekben és kutatóintézetekben tevékenykednek.

 

Hozzászólások