Kína legújabb gigászi lépése

Ezerháromszázhúsz tonnás Guan Yu szobrot állítottak

2016/07/15

Kína szépen csendben felállította minden idők egyik legnagyobb szobrát. A Guan Yu emléke előtt tisztelgő kolosszus 58 méter magas, és 1320 tonnát nyom.

Az emberiség túl régóta nem épít már hatalmas szobrokat. Valószínűleg erre gondolhatott Han Meilin is, mikor hozzá fogott Guan Yu óriási szobrának megtervezéséhez. A művész eddigi leghíresebb munkái a pekingi olimpia kabalafigurái voltak, de úgy sejtjük, ezúttal sikerült egy picivel nagyobbat alkotni…

Guan Yu Kína történetének egyik legismertebb, legmisztikusabb szereplője. Története a Keleti Han dinasztiához köthető, Liu Bei hadurat szolgálta generálisként. Kulcsfigurája volt az utolsó Han-császár megbuktatásának és a Három Királyság korszakának létrejöttének. Alakja azóta misztifikálódott, napjainkban sokan már kisebb istenségként tekintenek rá.

Az biztos, hogy Han Meilin munkája örök emléket állított a generálisnak. A szobor súlya 1320 tonna, és 58 méter magasan nyúlik az égbe. Ha ez nem lenne elég a gigantikus méretek elképzeléséhez, akkor még egy lapáttal dobhatunk rá: a szobor belsejében egy 8000 négyzetméter alapterületű múzeum is helyet kapott. Guan Yu legendás fegyvere -direkt fordítással a Zöld Sárkány Félholdpenge- önmagában 136 tonnát nyom, ami egy picivel meghaladja annak a replikának a méretét, amiről mi is írtunk korábban

Mi kifejezetten támogatjuk az ötletet, hogy további országok  csatlakozzanak ehhez a “mozgalomhoz”, és minden legendás hősüknek grandiózus szobrot állítsanak! Szívesen megnéznénk például Budapesten egy Szent László szobrot, északon egy Ragnar Lothbrokról mintázottat, és Rómában teszem azt egy Cesar alkotást!

Hozzászólások