Kínai brokkolis hátszín

Távol-keleti ételkülönlegesség a konyhádban

2016/04/07

A mai napra egy kis kínai kosztot hoztunk nektek. Nem éppen a tradicionális ételek közé tartozik, de az ízvilága elképesztően gazdag, és bár néhány hozzávalója nem kapható minden boltban, megéri őket beszerezni!

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg marhahátszín
  • 3-4 bögre brokkoli rózsa
  • 2 ek repceolaj
  • 2 gerezd finomra darált fokhagyma
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő 1 evőkanál vízben feloldva

A marinádhoz:

  • 1 ek szójaszósz
  • pár csepp szezámolaj
  • 1 tk kínai rizsbor (vagy száraz sherry)
  • 1/2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1/8 teáskanál frissen őrölt bors

A szószhoz:

  • 2 evőkanál osztriga szósz
  • 1 tk kínai rizsbor (vagy száraz sherry)
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál Sriracha szósz
  • 1/4 csésze húsleves alaplé

Elkészítése:

  • Egy közepes tálban keverjük össze a marinád hozzávalóit. Tegyük bele a húst, és forgassuk át, hogy mindenhol rendesen befedje, majd hagyjuk állni 15 percig.
  • Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet, és főzzük benne 2-3 percig a brokkolit. Ha kész van, tegyük félre.
  • Közben habverővel keverjük össze a hozzávalókat a szószhoz, majd kicsit tegyük félre azt is.
  • Közepesen hevítsünk fel egy wokot, és tegyünk bele 1 evőkanál olajat.Több részletben tegyük a felcsíkozott húst a wokba, körülbelül 30 másodpercre oldalanként (ha elég vékonyra vágtuk, gyorsan kész), majd tegyük a húst egy tányérra (lehetőleg ne hidegre!). Használjuk el maradék olajat, ha szükséges a még hátralévő húsokhoz. Az utolsó adag marhánál, miután megfordítottuk a csíkokat, adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és keverjük addig, amíg nem lesz elég “illatos”.
  • Tegyük vissza a húscsíkokat, és vegyük le a gázt közepesre. Öntsük rá a szószt, és keverjük addig, amíg elkezd kicsit buborékolni. Öntsük rá a csíkokra a feloldott kukoricakeményítőt, majd hagyjuk lassú tűzön, amíg a szósz besűrűsödik. Végül dobjuk rá a brokkolikat, és forgassuk meg a szószban.
  • Tegyük forró rizsre, és díszítsük szezámmaggal vagy karikára vágott zöldhagymával.

Tipp: szeletelés előtt tegyük a marhahúst 20 percre a fagyasztóba, utána könnyebb lesz felcsíkozni.

Jó étvágyat!

Hozzászólások