Kinek a háborúja ez? Civilek hullanak az ukrán harcokban

Az USA és a NATO még mérlegel

2015/02/03

Az elmúlt napokban egyre jobban eszkalálódott a háború Kelet-Ukrajnában, miközben a jelentések szerint az oroszbarát szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek. De nemcsak katonák, hanem szép számmal civilek is vannak az áldozatok között.

Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő beszámolója szerint egyre súlyosabb harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Debalceve térségében. Ebben nagyon komoly veszteségeket szenvedtek az oroszbarát szakadárok, akiknek az volt a céljuk, hogy bekerítsék az ott állomásozó több ezer ukrán katonát.

A lassan egy éve folyó háborúban eddig több mint ötezren vesztették életüket, köztük rengeteg civil, és Európa még mindig nem tudja kezelni a helyzetet. Angela Merkel ás Orbán Viktor hétfői találkozásán kizárták a fegyverszállítás lehetőségét és a diplomáciai megoldás mellett törtek lándzsát.

Big gun on a tank

Kérdés, hogy ez lehetséges-e egyáltalán. A helyzet pedig már tarthatatlan, hiszen miközben Donyeck térségében már megteltek a kórházak és a halottasházak, és civileket céloznak meg rakétákkal, addig az említett egészségügyi intézményekben nincs elegendő orvosi műszer, és a helyhiány miatt már nem tudják kiszolgálni a polgári lakosságot sem.

Az oroszbarát szakadárok harmincötezer fős serege Moszkva egyre kevésbé burkolt támogatását élvezi, a minszki béketárgyalások pedig megbuktak. Olyannyira, hogy a legfrissebb hírek szerint mindkét harcoló fél mozgósítani szeretne, az ukránok például több mint hetvenezer behívót küldtek ki.

Az Egyesült Államokban és a NATO-ban már többször is szóba hozták Ukrajna esetleges felfegyverzését a szakadárok ellen, Kijvenek ugyanis nincs meg a katonai ereje egy komolyabb offenzíva megállításához. Egy nyílt támogatásra azonban nem tudni előre, hogyan felelne Moszkva és persze Vlagyimir Putyin, így azt sem lehet előre látni, hova vezetne egy ilyen nyílt konfliktus Nyugat- és Kelet-Európa között.

Hozzászólások