Kinek jár hétfő este az Aranylabda? Mi megmondjuk!

Itt az ideje, hogy végre kapus legyen a nevető harmadik

2015/01/09

A tavalyi évet talán senki sem zárta olyan sikeresen, mint Manuel Neuer. A német válogatottal világbajnok és a torna legjobb kapusa lett Brazíliában, bár sokak szerint a legjobb játékosnak is neki kellett volna lennie.

A sor folytatódik: a Bayern Münchennel német bajnok és kupagyőztes lett, a minap pedig a patinás IFFHS szavazásán védte meg címét, és lett újra az év legjobb hálóőre. Már csak az Aranylabda hiányzik a 28 éves játékosnak, de pár nap múlva az is leeshet neki.

Január 12-én Zürichben ítélik oda a világ legjobb játékosának járó FIFA-Aranylabdát, aminek már csak három esélyese van: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Lionel Messi (Barcelona) és Manuel Neuer (Bayern München). Közülük az elsőt, a címvédőt tartják a legesélyesebbnek, a középsőt a legesélytelenebbnek, az utolsó pedig a nevető harmadik lehet.

ballondor

Legutóbb egyébként 2006-ban került közel kapus a futballvilág legrangosabb egyéni díjához, akkor a szintén abban az évben világbajnok olasz Gianluigi Buffon (Juventus) lett második a szavazáson, előtte pedig a német Oliver Kahn (Bayern München) jutott fel a pódiumra. Az Aranylabda történetének azonban csak egyetlen olyan győztese volt, aki kapuban állt: a szovjet Lev Jasin 1963-ban, azaz 51 éve.

Rendben, hogy a díj igazából a mezőnyjátékosoknak szól, akiknek cseleit, góljait és megmozdulásait imádja a közönség, de a 2014-es év pont olyan, amikor végre komoly esélye van a végső győzelemre egy kapusnak is. Fél évszázadot kellett erre várni (2006-ban Buffon 173-124-re maradt alul a végső győztes Fabio Cannavaro mögött, ami azért jelentős különbség, ezért azt nem számítjuk ide).

neuer2
Manuel Neuer (Fotó: Facebook)

Viszont összeszedtük a legnyomósabb okokat, miért is kellene Manuel Neuernek megnyernie a 2014-es Aranylabdát:

1. Az adott évben megnyerte a világbajnokságot a németekkel, a győztesnek pedig közülük kell kikerülnie
2. A Cristiano Ronaldo és Lionel Messi körül forgó Aranylabdát ideje felrángatni tetszhalott állapotából
3. Forradalmasította a kapusposztot, elég csak a védőket megszégyenítő kirohanásaira gondolnunk
4. A Bayern Münchennek és a német válogatottnak az egyik legerősebb fegyvere
5. Jelenleg (csütörtök óta) hivatalosan is ő a legjobb kapus a világon
6. Végre rangot adhat a futballban kissé lebecsült kapusoknak
7. Fél évszázada ő lehet az első nyertes ezen a poszton

Az idei Aranylabda-gála január 12-én, hétfőn, 18:30-kor veszi kezdetét Zürichben, az eseményt élőben közvetíti az EuroSport és a Duna Televízió.

Hozzászólások