Kiosztották az Oscar-díjakat. Te is nekik adtad volna?

Nem volt sírás az idei díjátadón

2015/02/23

A 2015-ös Oscar-gálára már csak azért sem lehet rossz szájízzel visszatekinteni, mert minden díjra esélyes film kapott valamit, és az alkotóiknak nem kellett üres kézzel hazakullogniuk. A műsorvezető pedig egyenesen parádés volt, már csak miatta sem lehetett elaludni a négyórás show alatt.

Neil Patrick Harris, az “Így jártam anyátokkal”-szitkom sztárja hozta a formáját, és egy hamisítatlan Barney-show-val dobta fel a 87. Oscar-díjátadót. Az egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor egy szál kisgatyában konferált fel valakit, de ez is inkább vicces volt, mint botrányos, és belefért az este forgatókönyvébe.

A jelöltek közül az idei gála két, legnagyobb díjesőre esélye filmje a The Grand Budapest Hotel és a Birdman volt, a maguk kilenc-kilenc jelölésével, de valójában jól behatárolható volt az idei kínálat, így a valódi esélyek is. A keretet az Amerikai mesterlövész, a Sráckor, a Foxcatcher, a Csillagok között, A mindenség elmélete és a Whiplash tette teljessé, és nem is kellett csalódnunk.

birdman
Birdman – az idei gála sztárja

Az Oscar, bármennyire is a legértékesebb és szakmailag legfontosabb filmes díj, mára elaprózódott a sok kis elismeréssel, de még mindig mindenkit nyilván a hat legfontosabb érdekel: a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb női és férfi főszereplő, valamint a férfi-női mellékszereplő díja.

Ezekben a kategóriákban tarolt a Birdman, mely nemcsak a legjobb film lett, de Alejandro González Iñárritu megkapta a legjobb rendezésért járó díjat is. A legjobb színész A mindenség elméletében Stephen Hawkingot alakító Eddie Redmayne lett, ő Steve Carell (Foxcatcher), Michael Keaton (Birdman), Bradley Cooper (Amerikai mesterlövész) és Benedict Cumberbatch (The Imitation Game) elől vitte el el a szobrot.

A nőknél Julianne Moore kapta az Oscart a Still Alice-ért, de talán izgalmasabb volt a női mellékszereplőnek járó díj annyiban, hogy a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streepnek ez volt a 19. jelölése. A befutó azonban Patricia Arquette volt a Sráckorral, abszolút megérdemelten, hiszen tizenkét évig forgatta a filmet, plasztikamentesen.

winner
2015 legjobb színésze: Eddie Redmayne

A férfi mellékszereplő díja is jó helyre került, J.K. Simmonsról, a Whiplash idegbeteg és kegyetlen dobtanáráról a színpadon kiderült, hogy nem is annyira rossz arc, és mosolyogva, kezében a szobrocskával mindenkit figyelmeztetett arra, hogy addig beszélgessen a szüleivel, amíg csak lehet. Az Oscar mellett besöpört egy hatalmas tapsvihart is.

A The Grand Budapest Hotel inkább a kisebb, művészeti díjakban tarolt (legjobb jelmez, legjobb smink, legjobb látványterv, legjobb filmzene), de összességében ugyanannyi Oscart kapott, mint a Birdman, négyet. A jelöltek közül csak a Foxcatcher alkotói távozhattak üres kézzel.

A 87. Oscar-díj nyertesei:
Legjobb film: Birdman (A mellőzés meglepő ereje)
Legjobb rendező: Alejandro González Iñárritu (Birdman)
Legjobb színész: Eddie Redmayne (The Theory of Everything)
Legjobb férfi mellékszereplő: J.K. Simmons (Whiplash)
Legjobb színésznő: Julianne Moore (Still Alice)
Legjobb női mellékszereplő: Patricia Arquette (Sráckor)

Az összes díjazottat megnézhetitek az Oscar-díj hivatalos honlapján, ide kattintva! 

Hozzászólások