Kívánatos új külsőben az olasz tészta

Ezzel biztosan lehengereled a vacsoravendégeidet

2016/01/14

Hogy mit jelent az igazi dolce vitá életérzés? Hát persze, hogy hatalmas asztaltársaságot, rengeteg ételt, különleges sajtokat, húsokat, melyek mellől természetesen nem hiányozhat a tészta. Az olaszok legendás konyhája meghódította nemcsak Európát, de más régiókat is. Tudni akarod, miben rejlik az igazi olasz tészta titka?

received_2491012060986581

Az olasz konyha nagyjából hétezer évre vezethető vissza, amikor eleink felfedezték maguknak a gabonaféléket a bogyókon túl, majd idővel arra is rájöttek, hogy az őrlés mennyi lehetőséget rejt magában. Kezdetben persze víz és liszt keveréke adta a különleges masszát, amiből megszületett többek között a lasagne. Innen már tényleg csak egy lépés volt, hogy a húsos-sajtos feltétet felismerjék a konyhájukban, ami aztán makaróni, spagetti, rigatoni, penne és még megannyi néven elindult azóta is töretlen diadalútján.

Még egy aprócska kitérő a kívánatos tésztánk előtt. Tudod például, hogy mi a különbség makaróni és spagetti között? Eláruljuk: a tészta a titok. Míg előbbi egy tömzsi, nagyobb átmérőjű lyukas, hosszú henger, addig utóbbi egy szintén hosszú, de vékony tészta, aminek nem lyukas a belseje.

Most, hogy ’tésztába’ tettük a konyhai alapismereteket, elő a fakanállal Mamma, és irány a konyha!

Rigatoni a’lá Tort

tészta

Hozzávalók:

  • 40 dkg marha darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 dl vörösbor
  • 1 konzerv paradicsompüré
  • bazsalikom
  • rigatoni tészta
  • reszelt parmezán
  • 1 doboz ricotta sajt
  • 1 tojás

Elkészítés:

A vöröshagymát kevés olíva olajon dinszteld meg, add hozzá a fokhagymát is. Folyamatos kevergetés mellett addig süsd, amíg üveges lesz, ekkor mehet hozzá a darált hús. Ízesítsd sóval, borssal, öntsd hozzá a 2 dl vörösbort, majd főzd őket néhány percig együtt. A paradicsompürét add hozzá a húshoz és az egészet forrald fel, nagyjából 10 perc alatt kész is. Tulajdonképpen a tészta alapját szokás szerint el is készítetted. Egy másik edényben főzd meg a rigatonit közepesre, éppen annyira, hogy kicsit megpuhuljon. Szórd meg parmezán sajttal és most jön a lényeg! Egy torta formába egyesével állítsd be az apró tésztahengereket. Igen, ez az étel kicsit melósabb része, de hidd el, az élmény magáért beszél! Ha ezzel megvagy, akkor egy kis edényben keverd össze a ricotta sajtot a tojással és kend be vele jó alaposan a tésztát. Öntsd rá a húsos feltétet és 200 fokos előmelegített sütőben süsd 15 percig. Vedd ki és jó alaposan szórd meg a tetejét sajttal, majd újabb 10 percre tedd vissza a sütőbe.

Voilá! Mennyei vagy, Mamma!

Rigatoni Pie

Közzétette: Tasty – 2015. december 3.

Hozzászólások