Klein Dávid csúcstámadása az időjárás kegyeitől függ

A magyar hegymászó izgatott és türelmetlen

2014/05/12

Klein Dávid a csúcstámadásra készülődik a Mount Everesten; a hegymászó jelenleg a 4200 méteren fekvő Tingriben pihen, és várja a megfelelő időjárási ablakot, amikor nekivághat az öt napon át tartó végső kihívásnak.

A SPAR Everest Expedíció honlapján (www.sparexpedicio.hu) hétfőn megjelent interjúban elmondta, hogy legszívesebben már indulna, ám a hegyen most erős szél fúj. Elsősorban azt kell megvárni, hogy a szél alábbhagyjon néhány napra, és legalább 30-40 kilométer/órára csökkenjen az ereje. A meteorológiai előrejelzések szerint azonban erre legalább egy hetet kell várni, és pontos dátum még nincs – tette hozzá a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászását célul kitűző hegymászó.

everest1

Amikor megtudja, melyik nap lesz a legmegfelelőbb a csúcstámadásra, vissza kell számolnia 5 napot, amikor is visszamennek Tingriből az alaptáborba. Ott még egy napot pakolással tölt, majd elindul felfelé, és négy nap alatt jut a hármas táborig. Ott délután vagy kora este elkezd öltözködni, és este 9 körül elindul a csúcs felé – ismertette a terveket a hegymászó, megjegyezve, hogy az oxigénes csapatok általában 11-12 körül indulnak, de mivel ő palack nélkül megy, nyilván lassabban halad. Az éjszakát végigmászom, és optimális esetben reggel 9-10-kor, de legkésőbb délben feljutok a csúcsra – mondta Klein Dávid.

everest2

Az esetleges második csúcstámadás lehetőségét firtató kérdésre Klein Dávid azt mondta, hogy ugyan ennek lehetőségét felépítette, de mivel pszichésen és fizikailag is óriási megterhelést jelentene, úgy kell csinálnia, mintha az első próbálkozás lenne az egyetlen, aminek muszáj sikerülnie.

everest

Hozzászólások