Köd, felhők és hószállingózás – erre számítsunk

Marad a hideg, rövid napsütéssel

2015/01/28

Magyarország területén szerdán mindenütt megnövekszik a felhőzet, főként a Dunántúlon és délkeleten várható havazás, a nyugati, illetve a délkeleti határnál havas eső, eső is lehet. Éjszaka szakadozik a felhőzet, kezdetben délnyugaton még havazás valószínű, majd megszűnik a csapadék.

Többfelé köd, néhol zúzmarás köd képződik. Szerdán a köd feloszlása után változóan felhős lesz az ég, de helyenként tartósabban megmarad a köd. Néhány órás napsütés elsősorban nyugaton és északkeleten várható. Számottevő csapadék nem valószínű, néhol hószállingózás kialakulhat.

Az ország nagy részén mérsékelt marad a légmozgás, csak északnyugaton élénkül meg az északnyugati, északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7 fok között alakul, de a tartósabban derült, havas vidékeken ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -1 és +3 fok között várható.

iStock_000056543516_Medium

Szárazföldünk északkeleti, keleti részének időjárását anticiklon alakítja. A magasnyomás középső részén kevés, másutt azonban sok a felhő, párás, helyenként tartósabban ködös az idő. Többfelé fordul elő havazás, a déli tájakon néhol az eső esik. Szintén anticiklon helyezkedik el az Atlanti-óceán fölött, de ennek peremén is felhős az ég, néhol kisebb eső is előfordul.

Ugyanakkor kontinensünk északi és középső részén ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok határozzák meg az időt. Többször erősen megnövekszik a felhőzet, és a frontok mentén több helyen havazás, hózápor is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon, északkeleten -2 és -10, a középső tájakon 0 és +8 fok között változik. Enyhe idő csak délen és nyugaton van, ahol a kora délutáni órákra 11 és 18 fok közé melegszik fel a levegő.

Szerda estig a Kárpát-medence fölé nyugat felől eleinte nedves, majd a magasban már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk.

Hozzászólások