Kőkemény kritika Magyarországról

Valós kritika vagy iskolázatlan siránkozás?

2016/07/29

Olyan bejegyzésre bukkantunk a Facebookon amelyben a poszt írója elmondta véleményét Magyarországgal kapcsolatban, amire kapott hideget is, meleget is. A közzétett kritika mellett mi sem tudunk szó nélkül elmenni.

Nem tudjuk eldönteni, hogy ez egy generációs meglátás vagy társadalmi helyzetből adódó kritika-e. Mindenesetre mi egyesével végigvettük a bejegyzés pontjait. Az esetleges helyesírási, fogalmazási hibákért elnézést kérünk, az idézés szabálya tehet róla.

1.“Olyan országban élek itt Európa szívében, ahol a fiataloknak a kitörési lehetőséget a külföldi munka, / aki nem tud külföldiül, vagy egyáltalán nem akar dolgozni / annak egy valóságshow-nak mondott televízió műsorban való ocsmánykodás jelenti.”
Mit is értünk kitörés alatt ha nem akarunk se idegen nyelvet tanulni, se dolgozni? Akkor védjük a tanulni nem akaró munkanélkülit?

2. Olyan hely Magyarország, ahol a parlamentben elmondják, hogy az anya dolga a minél több gyermek világra hozása, miközben a lányok kurválkodnak, és aki az élményeit leírja könyvbe, az hőssé válik és hatalmas lóvékat szakít. (az első blődség, a második szánalmas)”
Szánalmas IQ-ról tanúskodik ha csak a többgyerekes családmodell és a kurválkodás között tudsz választani.

3. “Olyan ez az ország, ahol rettegve szállsz fel a tömegközlekedési eszközre, mert sosem tudhatod, hogy a megkeseredett, frusztrált utastársad mikor esik neked, vagy ami még rosszabb, az ellenőrök visznek földre.”
Részigazság. Nem mindenki utazik tömegközlekedéssel, jegyet pedig illik vásárolni. Alaptalanul kétlem, hogy az ellenőr tataminak nézné a járművet.

4. Olyan országban élek, ahol ezer gyűjtés folyik az év minden napján, hogy a kórházakban normális ellátást kaphassanak a beteg gyermekek, ahol az ehhez szükséges eszközöket civil szervezetek vásárolják meg, illetve más civil szervezetek nyúlják le ugyanannak a pénznek meghatározó részét.”
Optimista szemmel olyan ország ez, ahol még akkor is adnak, ha feltételezhető, hogy ellopják.

5. “Olyan helyen élek, ahol a gyermekek nagy százaléka még itt a 21. században is éhezik, és ahol Európa szinten a legnagyobb a daganatos betegségek előfordulása.”
Szomorú statisztika, hogy az éhező gyermekek százalékában a középmezőnyhöz tartozunk, daganatos betegségek terén viszont a poszt írója valószínűleg földrajzi ismeretek nélkül ítélkezik. (Az Unió országain belül a 14. helyen állunk és ez még nem is a teljes kontinens.)

6. Olyan országban élek, ahol napról napra hülyére vesznek, legyen bármilyen kormány, mert a politikusok egy igen jelentős része sosem képviselte az érdekeimet, megélhetési lehetőségnek tartják a társadalomban betöltött pozíciójukat. A bagót a tűzhöz közeliek árulják, míg a földeket a családtagok és a cimborák vásárolják fel – bagóért…”
Politikailag nem foglalnék állást, de el lehet menni szavazni, tehetsz ellene és az azonos elvűekkel össze lehet fogni.

7. “Olyan ország ez, ahol a köz érdekéért dolgozókat megalázzák, semmibe veszik, a vállalkozni, boldogulni akarókat eltapossák, ellehetetlenítik, viszont a közbiztonságot nagyszerű traffipax kamerákkal védik…miközben mindennaposak a rablások és az emberölések.”
Azért a traffik többségében a presztízs autósokra vadásznak és hála Istennek világ viszonylatban rossz helyezést érnénk el a bűnügyi statisztikákon.

8. “Olyan ország ma Magyarország, ahol százan százfelé húznak, de őket is folyamatosan elgáncsolják, vagy visszafogják, mert valakinek sokkal jobb, ha ülünk a seggünkön.”
A hangsúly a többes számon van. Ültök a seggeteken. Régen erre azt mondták, a puliszka nem robban.

9. “Olyan ez az ország, ahol a sportot csak az olimpiakor tartják fontosnak, néhány kiemelt sportág kivételével, – amelyek pedig mára a politika játékszerévé váltak.”
Akkor most jó, hogy támogatják, vagy nem?

10. Olyan ország van itt kérem, ahol az iskolákban tanárt vernek, miközben krétára már rég nem futja. Tandíj az nincs, viszont valamiért mégis fizetni kell.”
Rég járhattál iskolába, kréta nincs, interaktív tábla van. Tandíj és hozzájárulás van, tanárt pedig nem sokat vertek.

11. “Olyan hely lett Magyarország ahol a munkának nincs becsülete, az ügyeskedők és a bűnözők viszont bármikor bármit megcsinálhatnak a tisztességes emberek kárára. Itt mindenki tartozik mindenkinek, és mindenki mossa kezeit.”
A hitelezés élénkíti a gazdaságot, a nagy hal pedig bekapja a kicsit. Ez mindenhol igaz.

12. Olyan ország ez, ahol a rendőrökkel bohóckodnak, a tűzoltóknak a nevét elveszik és még meg is alázzák őket a nevetséges bérekkel, míg a katonáink ismeretlen tájakon védik mások hazáját a megélhetést jelentő zsoldért.”
A rendőr is bohóckodik a traffival, (te írtad) a katonaság nem kötelező.

13. “Magyarország ma olyan hely itt Európa közepén, akit mindenki lesajnál, kigúnyol és nem vesz komolyan, de hogyan is lehetne, amikor mi a saját állampolgárainkat sem vesszük emberszámba! (mennyit is keres ma egy közmunkás? – és mennyi is a minimálbér?).”
Azért szerencsére sokan idejárnak szórakozni, Budapest az egyik legnépszerűbb célpont.

14. “Olyan érdekes ország a mienk, hogy a sok probléma ellenére az elit szállodák és bárok, és a pofátlanul drága vendéglátóhelyek mind csurig vannak a húszas éveikben járó szülők által pénzelt semmirekellőkkel, akikbe már fiatalon be van építve a szilikon, míg a verda kulcsa pörög az ujjon.”
A szülők járnak a húszas éveikben? Így már értem. Reméljük ezek a semmirekellők lesznek a főnökeid. 

15. “Olyan ország Magyarország, ahol precízen semmiznek ki a bankok, miközben a hatalmon lévő bárki, és akárki is csak asszisztál hozzá….”
Nem kötelező hitelt felvenni.

Az idézett szöveg forrása: Pesten Hallottam csoport

Hozzászólások